Cantrální bankéři celého světa budou uklidňovat trhy

Dolary

Dolary

Obavy o růst globální ekonomiky jsou zpátky na stole. Nejočekávanější událostí týdne však je schůzka centrální bankéřů v americkém Jackson Hole.

Na konci týdne se v Jackson Hole v americkém státě Wyoming sejdou přední centrální bankéři světa a investoři budou netrpělivě očekávat výstup z jejich jednání, který by měl zastavit aktuální bouři probíhající na finančních trzích.

Asi by bylo příliš čekat, že šéf amerického FEDu Ben Bernanke oznámí třetí kolo takzvaného kvantitativního uvolňování. V každém případě minulý rok na stejném místě poprvé naznačil druhou vlnu nákupu státních dluhopisů a dalších aktiv s cílem oživit skomírající ekonomiku.

Tento týden jsou očekávána také revidovaná data hospodářského růstu za druhé čtvrtletí ve Velké Británii a Spojených státech.

Nedávné průzkumy tržního sentimentu a indikátory podnikatelské aktivity ukazují na značné zpomalení růstu. Revidovaný růst amerického HDP, který bude zveřejněn v pátek, bude nejspíše reflektovat toto očekávané zpomalení. Citigroup minulý týden již poněkolikáté za letošní rok snížila očekávaný růst největší ekonomiky světa v letošním roce na pouhých 1,6 procenta.

Konsenzus analytiků nyní očekává čtvrtletní růst amerického hospodářství o 1,1 procenta, proti původním 1,3 procenta. „Snižování zadluženosti domácností a veřejného sektoru bude zpomalovat ekonomiku dalších několik let,“ uvedl pro deník Financial Times Rob Carney z ING, který věří, že roční růst ekonomiky o maximálně 2,5 procenta ročně by měl být novým dlouhodobým cílem Spojených států. V pátek se očekává další aktualizování růstu britské ekonomiky ve druhém letošním kvartále. Mezičtvrtletní růst by měl zůstat na 0,2 procenta.

V eurozóně je na programu několik sad statických dat, které pravděpodobně naznačí oslabující obchodní aktivitu. První odhady indexu nákupních manažerů ve zpracovatelském sektoru a sektoru služeb pro eurozónu ukazují, že ekonomická aktivita poprvé za více než dva roky zařadila zpátečku. Kompozitní index PMI (indexu nákupních manažerů) se očekává na hodnotě 50, což značí zamrzlou aktivitu, u indexu nákupních manažerů ve zpracovatelském sektoru se očekává propad na 49,5 procenta, což značí zápornou aktivitu.