Cena ropy Brent spadla po čtyřech letech pod 80 dolarů

ropná plošina Statfjord, kterou provozuje norský ropný koncern Statoil

ropná plošina Statfjord, kterou provozuje norský ropný koncern Statoil Zdroj: Jarvin Jarle Vines, wikimedia

Ceny ropy se dnes propadly o více než tři procenta a severomořská ropa Brent poprvé za čtyři roky sestoupila pod 80 dolarů za barel. Ropu sráží dolů přebytek na trhu a obavy z vývoje světové poptávky. Pozornost investorů se nyní soustředí na blížící se zasedání Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), jejíž hlavní představitelé se nadále vyhýbají vyjádření na podporu cen. Podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) cena ropy zřejmě zůstane nízká i nadále.

Cena Brentu ke konci obchodování klesla o více než dva a půl dolaru na 77,80 dolaru za barel, což byla její nejnižší úroveň od září 2010. Americká ropa WTI se propadla o téměř tři dolary až na 74,25 USD, což bylo rovněž minimum za více než čtyři roky.

Ke zlevnění dnes nejprve přispěly slabé hospodářské údaje z Číny, která je druhým největším spotřebitelem ropy na světě po Spojených státech. Odpoledne pokles prohloubily údaje o růstu zásob v klíčovém ropném překladišti v USA a výrazný nárůst zásob benzinu.


Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů):
BURZA TYP AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR
Londýn - ICE Brent 77,80 80,38
New York - Nymex WTI 74,25 77,18

Za posledních pět měsíců se světové ceny ropy kvůli dostatečnému zásobování trhu a obavám o hospodářský vývoj v Evropě a v Asii propadly o zhruba 30 procent. „Není tu mnoho faktorů hovořících pro růst cen,“ řekl agentuře Reuters analytik Avtar Sandu ze společnosti Phillip Futures.

OPEC rozhodne o snížení těžebního limitu

Ministři členských zemí OPEC budou 27. listopadu ve Vídni rozhodovat o tom, zda na pokles cen ropy zareagují snížením těžebního limitu. Saúdská Arábie, která je nejsilnějším členem kartelu, však takový krok zatím nepodpořila. To vede ke spekulacím, že Rijád se více než nízkých cen obává poklesu svého podílu na trhu.

Nová éra trhu s ropou
Trh s ropou vstoupil s pomalejším ekonomickým růstem v Číně a s rozmachem těžby z břidlic ve Spojených státech do nové éry; Vysoké ceny se tak zřejmě brzy nevrátí. V pravidelné měsíční zprávě o situaci na trhu to uvedla Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Ceny ropy klesly v posledních dnech nejníže za čtyři roky a podle agentury by v příštím roce mohly dál klesat.
„Ačkoli se objevily určité spekulace, že vysoké náklady nekonvenční produkce ropy by pro ceny (severomořské ropy) Brent mohly stanovit nový rovnovážný stav v rozmezí 80 až 90 dolarů za barel, vyváženost mezi nabídkou a poptávkou naznačuje, že cenový pád ještě není u konce,“ sdělila IEA.

Poptávka po ropě od kartelu OPEC je nyní pod tlakem kvůli rozmachu těžby z břidlicových ložisek ve Spojených státech. Kartel tento týden předpověděl, že příští rok se poptávka po jeho ropě sníží na 29,2 milionu barelů denně, což je téměř milion barelů pod současnou těžbou.

Odhad poptávky se nemění
Prognózu růstu světové poptávky po ropě na příští rok však IEA nechala beze změn v souvislosti očekávanou lepší makroekonomickou situací. Odhad se nyní pohybuje na úrovni 1,1 milionu denních barelů. Pro letošní rok agentura předvídá nárůst světové poptávky o 680 tisíc barelů denně, což je nejnižší úroveň za pět let.

Saúdský ropný ministr Alí Nuajmí dnes řekl, že „ceny ropy stanoví trh“, což podle analytiků naznačuje, že Rijád nechá ceny dál klesat. Pro omezení těžby, které by zastavilo propad cen, se zatím z OPEC vyslovují jen Venezuela a Alžírsko, které v kartelu samy o sobě významnější vliv nemají.

Ilona Švihlíková: Vysoká a nebezpečná hra Saúdů