Centrální banka brání korunu ve stínu války na Ukrajině. Intervenuje proti oslabování měny

Česká národní banka zasahuje proti oslabování koruny.

Česká národní banka zasahuje proti oslabování koruny. Zdroj: Profimedia.cz

Česká národní banka zasahuje na měnovém trhu proti prudkému oslabování kurzu domácí měny z posledních dní. „ČNB sděluje, že je aktivní na devizovém trhu a provádí operace, aby tlumila nadměrné výkyvy kurzu a oslabování koruny,“ oznámila ráno v tiskové zprávě. Koruna v reakci na válečný konflikt na Ukrajině od minulého týdne výrazně ztrácela vůči euru i dolaru. 

Česká měna doplácí stejně jako polský zlotý a maďarský forint na to, že se zahraniční investoři kvůli vyhrocené geopolitické nejistotě zbavují rizikovějších aktiv. Mezi taková patří i měny zemí, které jsou řazeny mezi emerging markets čili rozvíjející se. Místo toho investoři, například z řad hedgeových fondů, ukládají peníze do bezpečnějších aktiv, například dolaru či švýcarského franku.

„Nynější aktivita ČNB je nezbytná pro plnění zákonných cílů a je plně v souladu s předchozí komunikací, která zdůrazňovala připravenost centrální banky reagovat na nadměrné výkyvy kurzu jejími nástroji v souladu s režimem řízeného plování kurzu,“ uvedla centrální banka. Další podrobnosti ohledně intervencí sdělovat nehodlá.

Z dob kurzového závazku v letech 2013 až 2017 disponuje centrální banka velkými devizovými rezervami, ke konci ledna to bylo přibližně 157 miliard eur. Česká národní banka má tak po ruce obrovskou „palebnou sílu“ pro ovlivnění vývoje kurzu na měnovém trhu.

Jak se počítá inflace a co najdete ve spotřebním koši

Video placeholde
• Videohub

To se ostatně okamžitě projevilo. Ještě ráno se dolar obchodoval za více než 23,4 koruny, po oznámení, že ČNB zasahuje, měna zpevnila o přibližně 20 haléřů. Vůči euru koruna posílila z ranních úrovní okolo 25,85 na 25,55. Na druhé straně před ruskou invazí na Ukrajinu stálo euro přibližně 24,30 koruny a dolar zhruba 21,50.

Podle hlavního ekonoma České bankovní asociace Jakuba Seidlera je krok centrální banky žádoucí. „ČNB k němu přistoupila patrně za dvou důvodů. Jednak aby uklidnila trh i veřejnost, že koruna nebude následkem zvýšené nejistoty z titulu ruské agrese na Ukrajině výrazněji oslabovat. Jednak také aby koruna svým oslabováním dále nezvyšovala inflaci výrazněji nad desetiprocentní hranici,“ napsal v komentáři.

Již v předchozích dnech zahájila intervence proti oslabování zlotého polská centrální banka. Podle agentury Bloomberg podporovala zlotý i v pátek dopoledne, a to již potřetí v tomto týdnu poté, co se kurz zlotého tento týden propadl nejníže od roku 2009. Maďarská centrální banka tento týden oznámila, že je připravená na trh vstoupit, kurz však prozatím podpořila zvýšením sazeb. Forint v posledních dnech oslabil vůči dolaru na rekordní minima.

„Vzhledem k velikosti devizových rezerv je ČNB v komfortní pozici a její intervence i ve prospěch koruny, kdy centrální banka prodává devizové rezervy, budou pro trh dostatečně kredibilní. To by mělo snižovat současnou míru nejistoty nejen na trhu, ale také u širší veřejnosti,“ dodal Seidler.