Ceny ropy pokračují v růstu, pomohla zpráva o poklesu zásob v USA

ropná rafinerie

ropná rafinerie Zdroj: ctk

Světové ceny ropy dnes pokračují v růstu a opět překonaly dosavadní letošní maxima. Náladu na trhu podpořily nejnovější údaje o nedávném poklesu amerických zásob této suroviny.

Cena severomořské ropy Brent se dnes vyšplhala až na nové letošní maximum 69,93 dolaru za barel. Později mírně oslabila, před 17:00 se barel Brentu obchodoval za 69,12 dolaru s přírůstkem 2,3 procenta. Cena americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) stoupla až na 62,58 dolaru za barel. Později v průběhu odpoledne se barel prodával za 61,89 dolaru, což představovalo nárůst o zhruba 2,5 procenta.

Úřad pro energetické informace (EIA), který působí při americkém ministerstvu energetiky, dnes oznámil, že zásoby ropy v USA se minulý týden snížily o 3,9 milionu barelů. Je to první pokles od začátku ledna. Snížení komerčních zásob ropy v USA oznámila již v úterý zpráva ropného institutu API, její údaj o snížení zásob byl ale ve srovnání s dnešními daty o více než polovinu menší.

Cenám ropy pomáhal k růstu i slabší dolar, který snižuje cenu ropy z pohledu držitelů ostatních měn, což podporuje poptávku. Nadále přitom trvá konflikt v Jemenu, který je sice malým producentem ropy, leží ale na důležitých obchodních trasách a sousedí se Saúdskou Arábií, která je největším světovým vývozcem ropy.