Ceny ropy smazaly ztráty a znovu prudce rostou

Ropná plošina v USA

Ropná plošina v USA Zdroj: ctk/AP

Ceny ropy na světových trzích smazaly asi dvouprocentní ztráty a navázaly na prudké oživení z minulého týdne. Ropný trh podpořila zpráva o letošním poklesu těžby ve Spojených státech a vyjádření ropného kartelu OPEC.

Severomořská ropa Brent v 18:30 SELČ získala dva a půl dolaru, tedy téměř pět procent, a vyhoupla se na 52,50 USD za barel. Předtím sestoupila pod 49 dolarů. Americká lehká ropa WTI v říjnovém termínovém kontraktu posílila podobným tempem na 47,70 dolaru.

Minulý týden ceny ropy získaly více než deset procent a oživily z minim za šest a půl roku. Na ně sestoupily během devítitýdenního poklesu, který byl nejdelší týdenní sérii ztrát od roku 1986 a ceny v té době ztratily asi třetinu.

Ropný trh zpočátku oslaboval přetrvávající převis nabídky a obavy z útlumu čínské ekonomiky. Později ale ceny povzbudily údaje amerického vládního Úřadu pro energetické informace (EIA), podle nichž byla těžba v USA v prvním pololetí nižší, než se původně odhadovalo. Produkce dosáhla v dubnu 9,6 milionu barelů denně, v dalších dvou měsících ale klesla o více než 300 tisíc barelů.

Trh to zaskočilo, protože v posledních týdnech se zvyšoval ukazatel počtu nových ropných vrtů. K prudkému kolísání cen přispěla i absence londýnského trhu, kde bylo volno, řekli analytici agentuře Reuters.

Růst cen ještě posílilo varování, které Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) vyslovila na adresu poslední vlny cenového propadu. Kartel uvedl, že je připraven jednat o tom s ostatními vývozci ropy. OPEC v listopadu přispěl k cenovému poklesu tím, že ponechal svou těžbu na vysoké úrovni.

Trh ale dál podkopává vysoká produkce v USA, rekordní těžba na Blízkém východě a obavy z klesající poptávky v Číně a dalších asijských zemích. Dnes tento strach zesílil další pokles čínského akciového trhu a investoři budou sledovat úterní údaje o srpnovém vývoji aktivity v čínském průmyslu.

Trh se také bude zaměřovat na nadcházející sérii statistik z americké ekonomiky. Ty naznačí, zda centrální banka (Fed) na zasedání za dva týdny přikročí k prvnímu zvýšení úrokových sazeb od finanční krize. Zvýšení úroků by podpořilo dolar, což by ropu a další komodity oslabilo tím, že by je zdražilo investorům v jiných měnách.