Ceny ropy tlačí dolů rostoucí těžba v USA, svět je také méně žíznivý

Těžba ropy v Texasu (ilustrační foto)

Těžba ropy v Texasu (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: Ed Schipul via Flickr

Válčí se v Iráku, sankce dopadají na ruský ropný průmysl, přesto ceny ropy na světových trzích padají. Americká ropa WTI se už více než deset dnů obchoduje za méně než 100 dolarů za barel. Cena evropské ropy Brent se blíží 100 dolarům a je nejníže za posledních 13 měsíců.

Hlavním důvodem je, že obchodníci se přestávají bát, že výpadek těžby v některém z konfliktních regionů způsobí problém v zásobování světa strategickou surovinou. Na trhu je ropy dost díky rostoucí těžbě z břidlicových hornin ve Spojených státech.

Od roku 2008 USA navýšily těžbu o tři miliony barelů denně a ze země pumpují nejvíce ropy za posledních 27 let. Příští rok by se měla americká těžba vyšplhat na 9,28 milionu barelů denně, což bude nejvyšší úroveň od roku 1972, uvádí americká Energetická informační agentura.

Dovoz ropy do USA se díky domácí produkci snížil od roku 2008 o 26 procent, příští rok bude dovoz pokrývat jen 22 procent americké spotřeby, což bude nejméně od roku 1970. Logicky tak na světovém trhu zbývá pro ostatní odběratele více suroviny.

roparopa | E15

Navíc svět je méně žíznivý. Spotřeba v posledním čtvrtletí rostla nejméně do roku 2012 a odhad růstu poptávky za celý letošní rok Mezinárodní agentura pro energii (IEA) snížila o 180 tisíc barelů denně na rovný milion barelů. Někteří analytici oslovení agenturou Bloomberg nicméně soudí, že ve druhé polovině roku světové spotřeba nabere na tempu, což padající ceny zase pošle vzhůru.

Spekulanti však tomuto scénáři zatím příliš nevěří. Sázky na růst cen na hlavních světových burzách obchodujících s termínovanými kontrakty na dodávky ropy klesají. Nyní jsou objemy spekulativních nákupních kontraktů nejnižší za posledního půl roku.

Tlak na ceny tlumí i poměrně vysoké zásoby ropy v zemích OECD. Podle statistik IEA se na konci června zásoby vyšplhaly na 2671 milionů barelů, což jen nejvíce od loňského září. Od pětiletého průměru stav zásob už dělí jen 42,1 milionů barelů. V květnu byl deficit o deset milionů barelů vyšší.

Steen Jakobsen: Válka a trhy

Ole Hansen: V ukrajinském konfliktu ropné zbraně nikdo nevytasí