Čerpání evropských dotací by se mělo zjednodušit

Čerpání evropských dotací by se mělo zjednodušit

Čerpání evropských dotací by se mělo zjednodušit

Česká republika má za sebou desetileté zkušenosti ze dvou programových období EU. Prostředky z evropských fondů dovolily vzniknout řadě projektů. Přispěly k vytvoření nových pracovních míst, vybudování školských zařízení, nebo vylepšení městských parků a komunikací.

S jakými problémy se firmy a municipality nejčastěji potýkaly a v jaké výši musely využívat cizí zdroje, aby byly jejich projekty naplněny? Jaké změny čekají na žadatele o dotaci v programovém období 2014-2020 a na koho se mohou se svými vizemi obrátit? Na tyto otázky nám odpovídal Jan Hanuš, vedoucí specializovaného centra .

Často je s dotačními programy spojována administrativní náročnost a nadměrná kontrola, stěžují si také vaši klienti na tyto problémy?

Ano, tyto a další problémy, jako nejednotné zdroje informací, časté změny podmínek pro žadatele, nebo nepředvídatelné výsledky kontrol z různých státních orgánů jsou vůbec nejčastějším terčem kritiky. I přes tyto problémy se však městům, obcím, ale i firmám žádost o dotace vyplatí. Pro nové období 2014-2020 navíc připravuje státní správa řadu změn, které by měly vést ke zjednodušení celého procesu.

Vnímáte nějaké rozdíly u žadatelů z řad obcí a měst v porovnání s podnikateli?

Určité diference mezi podnikateli a municipalitami existují. Obce podávají obecně větší množství žádostí o granty než firmy, úspěšnost v jejich získání je ale vyrovnaná. Obecně platí, že podnikatelé žádají o větší dotační částky a samotná dotace pak firmám pokryje menší podíl výdajů, než je tomu u měst a obcí. Výše dotace se u obou subjektů pohybuje průměrně v rozmezí od 3 do 4 milionů korun. Zároveň je pravidlem, že čím je obec nebo podnik větší, žádá i o vyšší množství prostředků.

Musejí žadatelé často přistoupit k financování projektů prostřednictvím cizích zdrojů, a kdo nejčastěji vyhledává poradenství či financování Komerční banky?

Se zpracováním žádostí se firmy a municipality nejčastěji obrací na poradenské společnosti. Zároveň ale často využívají služeb bankovních specialistů. V současné době zaznamenáváme hlavně z řad obcí pozitivní reakce na naší odbornou podporu. O spolupráci s bankou při zpracování projektů přemýšlí stále více našich klientů, neboť zájem žadatelů o využití cizích zdrojů na předfinancování nebo spolufinancování dotovaných projektů narůstá.

Na Komerční banku se obrací municipality a podnikatelé s žádostmi o spolufinancování projektů zhruba ve stejné míře. Úvěr pokrývá většinou asi 50 % hodnoty projektu. Bankovní zdroje využívají především naši současní klienti, kteří již využívají služeb KB EU POINT specialistů.

Jan HanušJan Hanuš

S programovým obdobím pro roky 2014-2020 se pojí řada změn. Jaké novinky se chystají pro toto dotační období a do jaké míry se změní zastoupení finančních nástrojů?

Hlavní výhody nového programového období vidím ve snížení počtu operačních programů z dosavadních 17 na 8. Všechny dotační tituly by se měly řídit jednotnými pravidly. A to zásadní je, že Česká republika bude mít k dispozici asi 22 miliard EUR, což je velmi zajímavý objem prostředků.

Jaké služby zajišťuje Komerční banka pro žadatele o evropské dotace a kdy je nejvhodnější doba, aby se municipality a firmy na Komerční banku obrátily?

Komerční banka má své vlastní specialisty, kteří v rámci KB EU POINT poskytují klientům žádajícím o dotace zdarma komplexní poradenský servis. Pracovníci mají zastoupení ve všech regionech České republiky a všem, kdo mají byť třeba jen základní představu o svých investičních plánech, doporučuji kontaktovat KB co nejdříve. Společně totiž mohou najít nejen nejlepší způsob financování projektu, ale také najít vhodný dotační program. Zkušenosti specialistů KB EU POINT vycházejí z dlouhodobé praxe v oblasti evropských i národních dotací.

Služby KB EU Point
■ komplexní informace o vhodných dotačních zdrojích
■ na míru šité financování
■ rozsáhlý tým interních a externích odborníků ve všech regionech ČR
■ bezplatná infolinka: 800 900 930