Češi o zlato letos neměli zájem, i když na něm mohli vydělat

zlato

zlato

Drahé kovy jako investice letos Čechy moc netáhly. Celkové prodeje investičních slitků a mincí z drahých kovů dosáhly podle odhadu významného obchodníka s drahými kovy, společnosti Safina, tří tun, což o je čtvrtinu méně než loni. Hlavním důvodem je podle analytiků Safiny pokles ceny zlata na světových trzích. Někteří obchodníci museli kvůli poklesu poptávky skončit.

Jenže i když cena zlata na světovém trhu od poloviny března klesala a nyní stojí o tři procenta méně než na začátku roku, pro korunového investora se hodnota žlutého kovu tak tragicky nevyvíjela. Od začátku roku se díky oslabení koruny k dolaru zvedla cena zlata v korunách o necelých deset procent.

Čeští zájemci o investiční zlato se navzdory tomuto vývoji chovali podobně jako většina Evropanů. Poptávka po zlatých slitcích a mincích spadla v letošním druhém a třetím čtvrtletí meziročně o 15 procent. Nejvíce k tomu přispěl pokles nákupů ve Švýcarsku o 28 procent kvůli odtoku peněz z investičních fondů, jejichž cena se odvíjí od cen zlata. Ve třetím letošním čtvrtletí táhly dolarové ceny zlata dolů také nižší objednávky šperkařů a nižší nákupy centrálních bank.

Samotná Safina na klesajícím tuzemském trhu dokázala prodej zlata zvýšit na více než 800 kilogramů zlata. „Zlato tradičně zůstává nejoblíbenějším investičním kovem, naše prodeje oproti minulému roku vzrostly o 14 procent. Zvýšenou poptávku jsme zaznamenali také u platiny a palladia, i když stříbro nadále zůstává druhým nejoblíbenějším investičním kovem,“ komentoval Libor Křapka, manažer investičních kovů, SAFINA. Před Vánocemi je podle Křapky největší zájem o menší slitky do jedné unce.

Ceny zlata v korunách a dolarechCeny zlata v korunách a dolarech | e15

Celosvětově se meziročně snížila letos také spotřeba zlata. Ve třetím čtvrtletí byl meziroční pokles o pět procent. Zastoupení drahých kovů v jednotlivých průmyslových sektorech se v letošním roce zásadně nezměnilo. Nicméně do budoucna se jako slibný trend ukazuje použití stříbra v textilním průmyslu. To se používá při výrobě sportovního oblečení, nejen kvůli jeho antibakteriálnímu účinku. Letos bylo představeno tričko s příměsí bio citlivých stříbrných vláken, která mají za úkol přenášet biometrická data z těla sportovce do testeru či jiného chytrého zařízení.

Nejčastěji se drahé kovy využívají v automobilovém a elektrotechnickém průmyslu, následně pak v chemickém, sklářském průmyslu, lékařství a klenotnictví. Nejčastěji používaným drahým kovem je stříbro, jeho spotřeba ročně globálně roste o dvě až tři procenta.