Česká akciová láce. Pražská burza patří mezi nejlevnější, ale na svou chvíli teprve čeká

Pražská burza letos výrazněji neroste.

Pražská burza letos výrazněji neroste. Zdroj: Profimedia.cz

Akciová Praha v posledních letech zaostávala za nejvyspělejšími trhy.
2
Fotogalerie

Unikátní pozicí na globální burzovní mapě se může pochlubit pražský parket. Koncem letošního února nabízel jedny z nejlevnějších akcií na světě. Při použití nejběžnější metody oceňování, kdy se poměřuje schopnost firem vydělat peníze s cenami jejich akcií, se Praha vejde do pětice burz vyspělého světa s nejdostupnějšími akciemi. Ona láce je údajně dána povahou zdejší nabídky, která burziány v dobách globálního investorského šílení příliš neláká. 

„Trh v převážné většině nabízí stabilní společnosti v takzvaně zralých odvětvích, jako jsou energetika, telekomunikace či finance. Ty nejsou příliš cyklické, jinými slovy ve špatných časech jim ziskovost neklesá a v těch dobrých zase tolik neroste. Jejich růstový potenciál zůstává omezený,“ uvádí portfolio manažer Amundi CR Petr Zajíc s tím, že zisky firem na domácí burze porostou v nadcházejícím roce zřejmě pomaleji než na trzích s převahou expandujících odvětví. „Pokud  vezmeme v potaz očekávanou situaci za rok, trh tak levně jako nyní působit zřejmě nebude,“ dodává Zajíc. 

Akcie v indexu PX pražské burzy se koncem února podle dat agentury Bloomberg v průměru obchodovaly za zhruba šestnáctinásobek firemních zisků. To je takřka o polovinu levněji než americký index S&P 500 či o třetinu levněji než je současný standard akciových trhů rozvíjejících se zemí.

 

Akcie na rychle rostoucím technologickém trhu Nasdaq se kupříkladu obchodují za sedmdesátinásobek zisků tamních firem, tedy oproti Praze více než čtyřikrát dráže. Ještě levněji než v Praze teď investoři nakoupí jen v Rusku, Turecku či Rumunsku. Ještě koncem loňského října dokonce pražskou burzu vyhodnotila německá analytická firma Star Capital jako vůbec nejlevnější na světě podle zmíněného kritéria. 

I přes růstově méně pružná odvětví tak prý burzovní Praha hraje roli potenciálního spícího agenta. Nahrává jim i probíhající proměna investorských priorit. „Pražským akciím by se tak letos mělo dařit, jelikož se předpokládá, že vakcína a konec opatření společenského distancování povedou k návratu ekonomického růstu. V takovém prostředí nastává rotace investorů z růstových do hodnotových sektorů,“ říká ekonom společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler. 

Dosavadní letošní výkonnost pražské burzy zatím pozici skokana nenaplňuje. Od počátku roku domácí akcie investorům vynesly zhruba 1,5 procenta, pražská burza tak například zaostala za výkonem panevropského indexu MSCI, který od počátku roku vynesl kolem 3,5 procenta.

„Z hlediska ocenění by mohly být domácí akcie pro investory lákavé. Jejich výkon by tak mohl překonat konkurenty, kteří se obchodují na vyšších násobcích,“ domnívá se analytik Komerční banky Bohumil Trampota. 

Analytici zdůrazňují, že Praha může rovněž těžit z případné vlny zájmu investorů o celý středoevropský region, jehož burzy jsou relativně levnější jako celek. „Současná nízká ocenění středoevropských trhů jsou klíčová pro očekávané akciové výnosy ve střednědobém horizontu tří až pěti let. V následujícím období by proto měly středoevropské akcie výrazně překonat výkon globálních akciových indexů,“ soudí investiční stratég Consequ Michal Stupavský.

Regionální akcie v posledních letech podle něho zároveň výrazně zaostaly za nejvyspělejšími trhy. „Existuje zde proto silný prostor pro dohánění výkonnosti,“ dodává Stupavský.