Jak poznat akcie, které se stonásobně vrátí?

Zdroj: Shutterstock

Je mu třiatřicet let a vede jeden z nejúspěšnějších českých akciových fondů s několikamiliardovým majetkem. Soustředí se na akcie malých firem s velkou budoucností, a přitom tvrdí, že nemá smysl se ptát, co bude zítra. Seznamte se: Mikuláš Splítek.

V létě mu vyšla kniha Stát se investorem, kde se hned v úvodu píše o „investiční magii“, kterou v očích investorů-začátečníků vládnou burzovní velikáni jako Warren Buffett. Začátečníci věří, že mohou od velikánů aspoň část investičních kouzel pochytit. A tak hltají jejich knihy, přednášky a klidně zaplatí za možnost osobního setkání.

Mikuláš Splítek ze společnosti Erste Asset Management už patří mezi ty, za kterými si lidé pro tuto investiční magii chodí. V roce 2017 se pod jeho vedením zrodil unikátní akciový fond Stock Small Caps. Dnes, o pouhé tři roky později, už má přes 40 tisíc klientů a majetek přes sedm miliard korun.

Mikuláš Splítek. Od roku 2017 řídí akciový fond Stock Small Caps. Vystudoval mimo jiné psychologii, která se mu v investování mnohdy hodí. Je autorem nové knihy Stát se investorem.Mikuláš Splítek. Od roku 2017 řídí akciový fond Stock Small Caps. Vystudoval mimo jiné psychologii, která se mu v investování mnohdy hodí. Je autorem nové knihy Stát se investorem. | Česká spořitelna

Název Stock Small Caps znamená „akcie firem s malou tržní kapitalizací“. Soustředí se na firmy o velikosti do 10 miliard eur, tato kategorie firem totiž vykazuje historicky větší výnos, než je průměr celého akciového trhu.

Jak poznat investice, které se stokrát vrátí

„Nejlepší způsob, jak vydělat na burze, je najít skvělou firmu a vydržet nedělat nic,“ říká Splítek. Co myslí tím nedělat nic?

„V 70. letech napsal slavný investiční analytik Thomas Phelps knihu 100 to 1, kde analyzoval 360 firem, které v předchozích 40 letech přinesly svým akcionářům více než stonásobné zhodnocení. Většinou k tomu potřebovaly aspoň 20 let. Ale v každém roce z oněch 40 let, na něž se Phelps ve své knize zaměřil, se taková firma objevila. Vtip je v tom umět takovou firmu rozpoznat, koupit její akcie a držet je, přestože se jí třeba rok nebo dva nedaří.“

Česká spořitelna

Když si Mikuláš Splítek najde nějakou společnost, která mu připadá investičně zajímavá, neváhá kvůli ní cestovat třeba přes půl světa na konferenci, kde se firma prezentuje. „Vystudoval jsem psychologii, což mi možná dává oproti konkurentům jistou výhodu. Na těch konferencích má totiž člověk příležitost osobně potkat jejího finančního či generálního ředitele. A ohodnotit jejich motivaci a charakterové vlastnosti, vysvětluje Mikuláš Splítek.

To jej zčásti zbavuje obav z ekonomického propadu, před nímž varují ekonomové. „Hledáme firmy, které jsou už dnes něčím zajímavé a zdravé a vedou je lidé, kteří jsou schopní a čestní. Takové ekonomický propad přečkají a porostou dál. Vzpomeňte si na Thomase Phelpse a jeho seznam společností, které se stonásobně vyplatily navzdory krizím, uzavírá Mikuláš Splítek.