Cesta z chudoby vede přes burzu, asijské země otevírají parkety

Burza

Burza Zdroj: ctk

Malé rozvojové země v Asii věří, že cesta z dlouhodobé chudoby vede přes otevření burzy cenných papírů. A tak státy, jako je Laos či Kambodža, kopírují západní ekonomiky a s pomocí rozvinutějších a bohatých sousedů rozjíždějí vlastní burzy. Rychle ale zjišťují, že přilákat investory není tak snadné.

Na svítící elektronické tabuli na nejvyšší budově v Phnompenhu mohou kolemjdoucí sledovat, jak probíhá obchodování s akciemi upsanými na burze sídlící uvnitř skleněného domu. Obrázek to byl dlouho monotónní – tři roky po slavnostním otevření kambodžské burzy CSX nabízela své akcie k prodeji pouze jediná firma – městský dodavatel vody patřící státu.

Revoluce na nejmenší burze

Když se tedy na burze tento týden objevila druhá firma, tchajwanský výrobce oděvů Grand Twins International (GTI), z hlediska nejmenší burzy na světě šlo o revoluci.

„Je to nejdůležitější úpis v historii CSX. Celý soukromý sektor teď bude pozorně sledovat, jestli kambodžská burza poroste,“ komentoval událost pro lokální deník Phnom Penh Post Stephen Hsu, ředitel firmy PPS, která úpis zprostředkovala.

Firma GTI vyrábí obuv pro západní značky jako Adidas nebo Reebok a v továrnách na předměstí Phnompenhu zaměstnává přes pět tisíc lidí. Kambodža je jednou z nejchudších asijských zemí. Měsíční plat zaměstnanců továrny GTI je zhruba 250 amerických dolarů.

Phnompenhu s vytvořením burzy cenných papírů pomohla zkušenější a úspěšnější jihokorejská burza KRX, která v roce 2011 pomohla rozjet obchodování s cennými papíry také v komunistickém Laosu.

Dětské nemoci v Laosu

Burza v hlavním městě Laosu Vientiane má podobné dětské nemoci jako ta v Kambodži. Tři roky po otevření na ní obchodují tři firmy – Banque Pour Le Commerce Extereiur Lao, Lao World Public Company a dodavatel elektřiny EDL-Generation.

Na otevření vlastní burzy intenzivně pracuje Barma, která v roce 2011 započala přechod od vlády vojenské junty k tržnímu kapitalismu. Se založením burzy jim pomáhá Japonsko. Země v jihovýchodní Asii chtějí napodobit Vietnam, který založil burzu cenných papírů v Ho Či Minově Městě v roce 2000 a nyní na ní obchoduje více než 800 firem.

„Akciový trh by měl odrážet velikost ekonomiky země. Ale někdy je to těžké, když se jedná o tak malé ekonomiky a úpisy jsou často řízené politicky,“ řekl deníku Financial Times Sam Vecht z investiční firmy Black Rock. „Politici věří, že o vytvoření burzy se bude psát v novinách a jejich země se tím zviditelní,“ dodává.