Čína hledá obětní beránky. Způsobil jsem chaos na burzách, kál se reportér

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Přední čínský ekonomický novinář se v přímém přenosu státní televize přiznal, že zapříčinil „paniku a zmatek“ na akciových trzích. Není sám, Čína po prudkém pádu akciových trhu potrestala za podobné prohřešky na dvě stě lidí.

„Zprávy jsem vytvářel na základě soukromých rozhovorů, což je nenormální způsob, a ke článku jsem doplnil mé subjektivní domněnky a soukromé názory,“ řekl Wang Siao-lu v televizi CCTV. „Neměl jsem zprávu s významným negativním dopadem na trh vydat v tak citlivém okamžiku. Neměl jsem to udělat, jen abych upoutal pozornost, což způsobilo zemi a jejím investorům tak velkou ztrátu. Lituji toho a chci se zpovídat ze své ho zločinu,“ dodal.

Wang v televizi vystoupil poté, co byl zatčen za údajné vytváření a šíření falešných informací o akciovém trhu. Zatčení pravděpodobně reagovalo na článek, který vyšel v červnu v magazínu Ciajing. V něm Wang informoval o úvahách na stažení státních investic z akciových trhů.

Cenzoři zasahují

CCTV odvysílala i veřejné doznání Liou Šu-fana ze státní komise pro dohled nad akciovým trhem. Čtyři manažeři banky Citic Securities se pro změnu přiznali ke zneužití neveřejných informací na kapitálových trzích.

Přecitlivělost čínských úřadů na kolísání finančního trhu není důvodem pro ponížení a uvěznění novináře

Širší zásah čínských úřadů postihl i ty, kteří na internetu šířili spekulace o nedávných výbuších v Tchien-tinu a „dalších klíčových událostech“, uvedla agentura Nová Čína. Cenzoři zasáhli například proti zprávám, že v Pekingu spáchal kvůli propadu trhů jeden investor sebevraždu. Vadí jim i „buřičské“ zprávy o nadcházejících oslavách 70. výročí konce druhé světové války.

Vládní pomsta

Wangovo zatčení odsoudila například americká organizace Commitee to Protect Journalism. „Přecitlivělost čínských úřadů na kolísání finančního trhu není důvodem pro ponížení a uvěznění novináře, který píše o aktuálním dění,“ uvedla organizace pro deník Financial Times.

Akciový index SSE CompositeGraphical visualization of Shanghai Stock Exchange

Mediální analytik David Bandurski z Hongkongské univerzity prohlásil, že je Wangovým zatčením hluboce znepokojen. „Nejde o faktickou stránku jeho zpráv, jde o jejich politický dopad. Vypadá to jako pomsta,“ řekl.

Čínské akcie ztratily od svého vrcholu, kterého dosáhly 12. června, 40 procent. Podle China Digital Times, které monitorují míru cenzury v zemi, úřady v červnu médiím nařídily, aby omezily zpravodajství o akciových trzích. „Neprovádějte hloubkové analýzy a neodhadujte vývoj na trzích,“ zněla prý oficiální direktiva.