ČNB stupňuje úsilí o slabou korunu, letos utratila už přes dvě stě miliard

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Byli to zahraniční spekulanti stejně jako agilní čeští vývozci, kteří znovu probudili k činnosti strážce slabé koruny z České národní banky. Poté, co se kurz domácí měny v posledních týdnech přiblížil na dotek magické hranici 27 korun za euro, začali centrální bankéři po několikatýdenní pauze opět aktivně intervenovat na devizovém trhu. Letošní účet za stabilní korunu tak zřejmě převýšil dvousetmiliardovou útratu z roku 2013, kdy ČNB s intervencemi započala.

Centrální banka jen od července do září nakoupila podle vlastních statistik eura za bezmála 192 miliard korun, a odrazila tak nápor investorů spekulujících na proražení kurzového závazku. Po říjnovém klidu zbraní zatlačil devizový trh na korunu opět v listopadu.

„Volná likvidita v domácích bankách v posledních týdnech vzrostla o zhruba deset miliard korun, z čehož lze usuzovat na aktivní intervence ČNB,“ uvedl hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš. Centrální bankéři by tak letos vyvinuli nejvyšší úsilí o oslabení domácí měny v historii země.

„Česká národní banka standardně neodpovídá na dotazy, zda intervenuje nebo neintervenuje na mezibankovním devizovém trhu,“ sdělila k aktivitám ČNB její mluvčí Kateřina Bartůšková.

Centrální banka jen od července do září nakoupila eura za bezmála 192 miliard korun

„Podle našich odhadů banka střídavě intervenovala během posledních dvou týdnů. Ve srovnání s letními měsíci se prozatím jedná o méně významné objemy,“ dodal hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

Tlak na korunu má však dále sílit. Na brány kurzového závazku tlačí sílící poptávka po českém zboží v cizině a hlad po české měně zvyšují i úvahy, že Evropská centrální banka dále uvolní měnové opratě. „Poptávka po koruně tak stále roste,“ míní analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Schopnost centrální banky udržet politiku slabé koruny budí stále více pochybností. „Předpokládáme ukončení závazku ve třetím čtvrtletí příštího roku. Signály z ČNB sice naznačují prodloužení závazku až ke konci roku 2016, v tuto chvíli je však vzhledem k nejistotě pramenící z personálních změn v bankovní radě nepovažujeme za dostatečně důvěryhodné,“ dodal Seidler.