Další hranice padla: barel Brentu stojí již méně než 60 dolarů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC:Attribution-Share Alike 3.0 Unported/Cipiota/wikimedia.org

Ropný trh dnes dál padá a severomořská ropa Brent sestoupila poprvé za pět a půl roku pod hranici 60 dolarů za barel. Ropu oslabují nepříznivé údaje z čínského průmyslu. Začínají ji podkopávat i klesající měny producentů komodit ze skupiny rozvíjejících se tržních ekonomik.

Cena Brentu se v asijském obchodování spadla na 58,50 dolaru za barel a sestoupila na nové minimum od července 2009. Americká lehká ropa WTI, která pod 60 dolarů klesal před týdnem, oslabila o téměř dva dolary na 54,18 dolaru a je na minimu od května 2009. Oba typy, které slouží jako cenová měřítka pro další druhy ropy, ztrácejí z červnových maxim už téměř 50 procent.

Aktivita v čínském zpracovatelského průmyslu v prosinci poprvé za sedm měsíců klesla, uvedla banka HSBC na základě ankety mezi nákupními manažery čínských firem. Údaje jsou dalším potvrzením toho, že druhá největší ekonomika světa, která byla dříve tahounem poptávky, ztrácí dynamiku v době kdy jsou slabé i další světové regiony.

Cenu ropy začaly podle analytiků podkopávat i oslabující měny a ekonomiky rozvíjejících se zemí, zejména producentů komodit. Markantním příkladem je Rusko, v posledních dnech ale zasahovala proti poklesu měny i Indie a indonéská rupie spadla na minimum za 16 let.

Projevuje se význam Latinské Ameriky

„Prudký pokles téměř všech cen komodit a oslabování měn jejich producentů podkopává poptávku po ropě v mladých tržních ekonomikách Latinské Ameriky a Středního východu. Z historického hlediska tyto oblasti k poptávce po ropě příliš nepřispívaly, dnes ale ano,“ uvedla banka Goldman Sachs.

Šéf Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) Abdalláh Badrí v neděli uvedl, že kartel neplánuje změnit své listopadové rozhodnutí nechat těžbu beze změny, které zrychlilo propad cen ropy. Mezinárodní agentura pro energii (IEA) v pátek snížila odhad růstu světové poptávky po ropě na příští rok kvůli nižší spotřebě v Rusku a dalších zemích a označila za pravděpodobný další pokles cen.

Vývoj ceny ropy Brent

Ruský ministr energetiky Alexander Novak dnes zopakoval, že Moskva nehodlá těžbu nijak omezovat ani s ohledem na nynější propad cen. „Pokud bychom ji omezili, dovážející země by zvýšili vlastní produkci a my bychom tento trh ztratili,“ řekl.