Další pokles koruny nemusí odvrátit ani ČNB

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: Mark Morgan via Flickr

Stabilita české měny vzala v novém roce za své. Ani ne týden stačil koruně k tomu, aby ovládla letošní žebříček nejméně populárních světových měn a vůči dolaru i euru propadla na mnohaletá minima. Trh tak předběhl Českou národní banku (ČNB) a sestřelil korunu poté, co prosincové údaje o růstu cen v Česku i eurozóně zvýšily pravděpodobnost další devizové intervence centrálních bankéřů proti domácí měně.

Koruna od počátku roku oslabila vůči euru o bezmála tři procenta, a ocitla se tak vůči společné evropské měně na šestiletém dnu. Dokonce za devět let je pak koruna nejslabší vůči dolaru, jen během ledna vůči němu ztratila takřka šest procent své novoroční hodnoty. „Trh začal logicky spekulovat nad možností, že by ČNB posunula svou stráž z 27 korun za euro na slabší úrovně,“ říká hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil.

Kurz koruny vůči euru

Koruna by tak podle některých expertů mohla zakotvit i kolem 30 korun za euro, tedy na úrovni, kterou Česko nepamatuje celou uplynulou dekádu. „Pokud nedojde ke změně postoje centrální banky k tomu, co deflace může reálně přinést, bude ve hře posun kurzového závazku na 29 až 30 korun za euro,“ uvedla ekonomka České bankovní asociace Eva Zamrazilová, která v listopadu 2013 stála ještě jako členka bankovní rady ČNB u spuštění devizových intervencí. „Pravděpodobnost posunu kurzového závazku na slabší úroveň vidíme na třicet procent. Pokud se tak stane, nepůjde o kosmetickou změnu, ale k posunu hranice až ke třiceti korunám za euro,“ potvrzuje Navrátil.

Goldman Sachs sází na 30 korun za euro

Další propad koruny se může stát realitou i bez zásahu ČNB poté, co proti české měně začaly sázet i velcí globální hráči. Na 30 korun za euro tak v horizontu tří měsíců sází analytici americké banky Goldman Sachs, doposud přitom finančníci předpokládali na jaře kurz 27,70. Podle zámoří může teprve takto nízký kurz koruny v Česku rozehnat obavy z deflace. Pro českou měnu by to znamenalo další, více než pětiprocentní devalvaci.

Zasedání ČNB, na kterém může být revidován kurzový závazek banky, proběhne už za tři týdny. „Domníváme se, že pohyby koruny budou do té doby výraznější, kurz podle nás zůstane nad 28 korunami za euro,“ dodává Jakub Seidler z ING.