Kurzarbeit dostal zelenou, oznámila Maláčová. Živnostníkům odpustí zálohy na odvody

Členové vlády na tiskové konferenci ke koronaviru: Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (19.3.2020)

Členové vlády na tiskové konferenci ke koronaviru: Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (19.3.2020) Zdroj: Vláda ČR

Jana Maláčová (ČSSD) s rouškou během pandemie koronaviru
2
Fotogalerie

Kabinet na pondělní schůzi odhlasoval kurzarbeit pro firmy, na které dopadla omezení kvůli šíření koronaviru, oznámila ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Vláda schválila odpuštění minimálních záloh na důchodové i zdravotní pojištění pro všechny živnostníky, a to na půl roku. Státní rozpočet pro letošní rok počítá se schodkem 200 miliard korun, potvrdil také kabinet. 

Od března do sprna nemusí živnostníci odvádět minimální zálohy na důchodové a zdravotní pojištění. Opatření má zmírnit negativní dopady koronavirové krize na drobné podnikatele. Opatření musí potvrdit sněmovna na svém mimořádném jednání v úterý.

Minimální měsíční záloha na sociální pojištění činí letos 2544 korun a na zdravotní pojištění 2352 korun. "Definitivně bude odpuštěno zhruba 30 000 korun," uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO).

Maláčová dodala, že živnostníci s vyšší než minimální zálohou nemusí platit celou částku. "V ročním vyúčtování příští rok pak zpětně doplatí rozdíl mezi minimální zálohou a tím, co skutečně měli odvádět," uvedla.

Česká správa sociálního zabezpečení na konci loňska evidovala 705 627 osob samostatně výdělečně činných, které měly podnikání jako hlavní činnost a musely hradit zálohy na důchodové pojištění. V podkladech k návrhu zákona ministerstvo práce uvedlo, že půlroční odpuštění záloh na sociálním pojištění znamená výpadek asi 18,1 miliardy korun.

Stát přispěje na mzdy

Náhrady pro lidi v karanténě a příspěvek na mzdy v zavřených provozech schválila vláda už minulý týden, v pondělí přijala zbytek.

Pokud firma podle návrhu nemůže přidělovat práci, protože minimálně 30 procent zaměstnanců je v karanténě či na ošetřovném, měl by stát uhradit 80 procent plného výdělku.

Při omezení výroby kvůli nedostatku surovin a jiných vstupů dostává pracovník aspoň 80 procent svého příjmu. Stát by měl uhradit 50 procent. Polovinu by měl platit i při výpadku produkce kvůli poklesu poptávky, kdy zaměstnanec pobírá minimálně 60 procent výdělku, navrhovalo ministerstvo práce.

Vláda kromě toho ve středu projedná pozitivní motivační bonus pro firmy, které dál plně fungují, řekla Maláčová. Havlíček už zmínil případné odpuštění odvodů.

Bobtnající rozpočtový deficit 

Vláda na pondělní schůzi také schválila navýšení letošního schodku státního rozpočtu ze 40 na 200 miliard korun. Novela zákona o státním rozpočtu podle úřadu reaguje na předpokládaný pokles zejména daňových příjmů a u výdajů vytváří prostor pro vyšší výdaje k zajištění zdraví obyvatelstva, k zachování vysoké zaměstnanosti a omezení negativních dopadů na ekonomiku a sociální oblast. Novelu by měla projednat sněmovna na úterním mimořádném zasedání.

Hlavní změnou u výdajů je navýšení vládní rozpočtové rezervy o 59,3 miliardy korun na operativní využití k řešení dopadů šíření koronaviru. Dále novela zvyšuje dávky na nemocenské pojištění o deset miliard korun. Rezort uvedl, že kvůli potřebě pokrýt schodek půjčkami na finančních trzích stoupnou výdaje na obsluhu státního dluhu o pět miliard korun.

Novela počítá s odkladem nákupu některé vojenské techniky za 2,9 miliardy korun a snížením výdajů na dotované jízdné pro seniory a studenty o 1,5 miliardy korun.

Státní dluh ke konci letošního roku stoupne podle odhadů ministerstva financí na 1,84 bilionu korun z loňských 1,64 bilionu korun.

A propad ekonomiky

Ministerstvo financí  rámci aktualizace makroekonomické prognózy vypracované kvůli změně rozpočtu také odhaduje letošní pokles ekonomiky o 5,1 procenta. Na počátku února, před propuknutím pandemie koronaviru, rezort odhadoval letos růst ekonomiky o dvě procenta.

„Za předpokladu, že se epidemii podaří v průběhu druhého čtvrtletí zvládnout, by měla česká ekonomika v prvním a zvláště druhém čtvrtletí 2020 vykázat mezičtvrtletní propad. Ve druhé polovině roku 2020 by se měla začít ekonomická aktivita oživovat,“ uvedlo MF. Dodalo, že minimálně třetí čtvrtletí však bude ještě tlumeno vývojem v nejvíce zasažených evropských ekonomikách, v nichž se zřejmě projeví finanční problémy domácností a podniků.

MF dále letos počítá s růstem nezaměstnanosti z loňských dvou procent na 3,3 procenta.

Podle odhadů poradenské společnosti Deloitte by mohla česká ekonomika letos klesnout až o deset procent. Odhad předpokládá dvouměsíční výrazné omezení ekonomické aktivity v řadě odvětví. Dalším klíčovým předpokladem je výrazná recese ve všech zemích, které jsou významnými obchodními partnery Česka, v reakci na ochromení ekonomiky koronavirem a preventivními opatřeními. Podle ministryně financí Aleny Schillerová (za ANO) její úřad zatím s takto katastrofickým scénářem nepočítá.

Pendleři

Vláda kvůli epidemii koronaviru opět zpřísnila podmínky pro zajíždění za hranice za prací. Pokud chtějí pendleři nadále pracovat v zahraničí, mají si tam zajistit ubytování. Vláda to doporučuje na tři týdny. Po návratu budou pendleři muset počítat se čtrnáctidenní karanténou.

„Je třeba respektovat, že je to poslední kanál, kudy se může nemoc se zahraničí šířit,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).