Dolar kvůli obavám z koronaviru roste, centrální banky snižují úroky

Měny, ilustrační foto

Měny, ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Americký dolar roste třetí den za sebou. Poptávku po něm vyvolávají obavy z dopadů nového koronaviru na ekonomiku. Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti dalších světových měn, přidával večer středoevropského času přes procento. Výrazně naopak vůči dolaru ztrácí euro. Do ekonomiky promluvily také centrální banky, které snižovaly úroky na pomoc v boji proti koronaviru. 

Oslabené euro ztrácelo na dolar přes dvě procenta procenta. Středeční oznámení Evropské centrální banky, že začne nakupovat dluhopisy a další aktiva v objemu 750 miliard eur (20,9 bilionu korun), investory k nákupům nepřesvědčilo.

„I když oznámení ECB pomohlo trhu s dluhopisy, pro euro toho udělalo málo,“ řekl agentuře Reuters analytik Marc Chandler ze společnosti Bannockburn Global Forex.

Posiluje ale britská libra v reakci na dnešní krok britské centrální banky, která snížila svou základní úrokovou sazbu na 0,1 procenta - nejníže v historii. Banka také uvedla, že aby posílila likviditu, prohloubí nákupy dluhopisů. K dolaru si libra před 18. hodinou SEČ připisovala 0,45 procenta na 1,1660 dolaru. Euro na libru ztrácelo 2,5 procenta na 0,9162 libry šterlinků.

Pražská burza po několika ztrátách v řadě ve čtvrtek posílila. Index PX stoupl o 2,72 procenta na 709,15 bodu. Nejvýrazněji, skoro o 13 procent, zdražily akcie softwarové společnosti Avast. I evropské akcie po středečním poklesu posílily. Evropský index STOXX 600 si připsal 2,9 procenta. Investory potěšily i americké burzy. Například index Nasdaq si připsal 2,30 procenta.

Centrální banky vyrazily do boje proti koronaviru

Posílit zasaženou ekonomiku se vydaly i některé další centrální banky v různých zemích světa. I Česká národní banka už dříve snížila základní úrokovou sazbu o 0,5 procentního bodu na 1,75 procenta. 

Státy EU pak schválily vytvoření nouzového fondu ve výši 37 miliard eur (asi bilion korun). Rovněž podpořily využití peněz z Evropského fondu solidarity. 

Koronavirem nejvíce zasažená evropská země Itálie se také rozhodla pomoci ekonomice a to vyčleněním 25 miliard eur (více než 690 miliard korun). Řím také pozastavil splátky půjček a hypoték firmám i soukromým osobám a bankám poskytne státní záruky.