Banky rozpoutaly hon na drobné investory, trhy zatím hoří

banky

banky Zdroj: profimedia.cz

Pražská burza
Burzovní palác, sídlo BCPP
Burzovní palác, sídlo BCPP
4
Fotogalerie

Tuzemské banky v posledních týdnech vydatně zatlačily na příliv peněz od drobných investorů. Jen od února rozšířily možnosti investic, ať už novými nástroji, či jednodušším přístupem, přinejmenším čtyři domácí banky. Děje se tak na pozadí brutálního pádu akciových trhů, když jen evropské burzy propadly během tří uplynulých týdnů o více než třetinu.

Finančníci se obávají masového odlivu investorských peněz, ve hře je zároveň sázka na přerozdělení trhu. Ekonomové vyčítají bankám nevhodné načasování. 

Teprve minulou středu spustila drobné investice pro všechny své klienty Air Bank. „Začali jsme investiční službu nabízet už v loňském roce, šlo ale jen o pilotní režim pro vybranou skupinu klientů,“ říká mluvčí banky Jana Karasová. Minulý týden spustila on-line investice přes mobilní bankovnictví George i Česká spořitelna. „V únoru jsme rozšířili nabídku fondů o tři rozličné fondy se zaměřením na akcie a dluhopisy rozvíjejících se trhů a segment firemních a spotřebitelských dluhů,“ uvádí i Markéta Dvořáčková z Equa Bank. Kampaň na posílení drobných investic spustila během března i Komerční banka.

„Z pohledu potenciálního retailového investora by nicméně investice na finančních trzích za současné situace byla jako skok rekreačního plavce do rozbouřeného oceánu,“ uvádí ekonom poradenské společnosti Deloitte David Marek. „Banky zřejmě nepochopily situaci a zvolily katastrofální načasování,“ říká i ekonom BH Securities Štěpán Kreček. Podle Asociace pro kapitálový trh bývá nicméně předjaří pro tento typ akcí typické. „Kampaně na podporu investic se v bankách připravují v předstihu a nemají většinou ambici reagovat na okamžitou situaci na trhu, načasování je tak spíše shodou náhod,“ říká šéf asociace Martin Řezáč. 

Podle ekonomů je nicméně právě pád trhů obdobím, kdy banky své snahy zviklat investory zesilují. „Drobní investoři jsou často vyděšení a bojí se o své investice, takže banky se je snaží uklidnit, aby nepřišly o tučné poplatky, které inkasují od své drobné klientely, ať už jdou burzy nahoru, nebo dolů,“ dodává ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda. Podle informací bankéřů pro deník řada drobných investorů pád psychologicky neustála a opouští většinu svých investic. 

Akciové trhy se hroutí od třetí únorové dekády, v souvislosti s masivním postupem epidemie koronaviru už dosud kupříkladu evropský akciový index EuroStoxx 600 odepsal bezmála 37 procent. O pětinu propadly americké trhy, světový akciový index Dow Jones Global spadl o 24 procent.