Dolar za 25 korun? Kvůli oslabení eura blízká realita

Euro je na devítiletém minimu, propad postihl i západoevropské akciové trhy.

Euro je na devítiletém minimu, propad postihl i západoevropské akciové trhy. Zdroj: ctk

Pád eura vůči dolaru pod hranici 1,20 dolaru na devítileté minimum jako by se české ekonomiky netýkal. Díky politice centrální banky se kurz koruny k evropské měně drží stabilně kolem 27 korun za euro. Jenže firmám, které kupují materiál či energie za dolary, zvedá pád eura náklady.

Ještě před půlrokem stál dolar 20,10 koruny. Včera to již bylo 23 korun. „Slabé euro požene korunu k hranici 25 korun za dolar do konce roku a ještě výše v roce 2016,“ odhaduje měnový analytik londýnské pobočky ING Bank Petr Krpata. Silný dolar se v Česku odrazí ve vyšších cenách elektroniky. Utlumí i zlevňování pohonných hmot, které spustil pád cen ropy.

Částečně by české firmy mohly vydělat na pádu eura díky tomu, že slabší evropská měna nastartuje export ze zemí eurozóny do zbytku světa. Optimismus tlumí jen odhady některých analytiků, že německý vývoz, který se uměl prosadit i při silném euru, bude z oslabení eura profitovat proporcionálně méně než například Francie či Španělsko.

Komentář Pavla Párala:

Při propadu eura vůči koši měn hlavních obchodních partnerů eurozóny o 10 procent by evropský vývoz vzrostl o 2,5 procenta, spočítala Michala Marcusenová ze Société Générale. Německé firmy by zvedly exportní výkon o jedno procento, zatímco francouzské o pět procent.

Zóna jednotné měny na slabém euru vydělá

Slabší euro pomůže exportérům prosadit se na trzích mimo eurozónu, což přifoukne evropský hrubý domácí produkt. Teoreticky by také mělo pomoci Evropské centrální bance (ECB) bojovat s nízkou inflací.

Aktuální propad je jen epizoda ve spirále oslabování eura vůči dolaru, která se roztočila loni na jaře a vzala euru 14 procent hodnoty. Teď investory vystrašily předčasné volby v Řecku a čím dál pevnější předpoklad, že ECB začne pumpovat do ekonomiky peníze v rámci kvantitativního uvolňování.

Po oslabení evropské měny volaly v minulosti firmy a politici v zemích, na něž nejvíce dolehla recese. „Slabé euro pomůže kromě exportně výkonného Německa také Francii či Španělsku. Naopak Itálie, která vyváží jen málo zboží s vyšší přidanou hodnotou, by potřebovala výrazně větší oslabení,“ říká Helena Horská, šéfka ekonomického výzkumu české Raiffeisenbank.

„Potíž je v tom, že kromě Spojených států se letos čeká ekonomické zpomalení v zemích, které patří mezi hlavní zákazníky evropských exportérů,“ dodává Ľuboš Mokráš, analytik České spořitelny. Evropská asociace Business Europe sice oslabení hodnotí pozitivně, nicméně upozorňuje na riziko propadu poptávky po evropském zboží.

Hodnota váženého průměru eura podle indexu EUREERHodnota váženého průměru eura podle indexu EUREER|e15

Vyhlídky na rychlejší růst evropského vývozu částečně brzdí skutečnost, že euro neklesá tak rychle, pokud se jeho kurz počítá jako vážený průměr vůči měnám hlavních obchodních partnerů. Tento index klesl od loňského jara jen o pět procent a od října zůstává stabilní, především kvůli posílení eura vůči japonskému jenu.

Část analytiků se domnívá, že nakopnout evropský hospodářský růst by mohlo až oslabení eura vůči tomuto koši měn o deset procent. HDP by pak vzrostlo o 0,5 až 0,8 procenta.

Ještě komplikovanější je to s inflací. Za běžných okolností by propad váženého kurzu o deset procent zvedl spotřebitelské ceny o 0,5 až 0,8 procenta. Jenže to by nesměly ceny ropy a dalších komodit padat v řádu desítek procent za posledních několik měsíců, dodávají analytici.

Petr Krpata: Euro čeká dlouhodobý pád, hlavně vůči dolaru

Jan Bureš: ECB může pomoci, ale vlády nenahradí