Dovoz ropy do Spojených států se zvýšil

ilustrační foto (ropný tanker Haima)

ilustrační foto (ropný tanker Haima) Zdroj: wikimedia.org

Spojené státy byly v loňském roce závislejší na dovozu ropy z oblasti Blízkého východu. Největší ekonomika světa tak nadále zůstává závislá na politicky velmi nestabilním regionu navzdory rychle se rozvíjející těžbě ropy z břidlicových písků na území Spojených států, která jim měla zajistit soběstačnost.

Rychle se rozvíjející těžba břidlicové ropy a plynu ve státech jako Kentucky přinesla otázku, zda za deset či dvacet let budou úzkostlivě chránit některé námořní cesty jako třeba Hormuzský průliv stále Spojené státy, nebo je nahradí například Čína, jejíž dovoz černého zlata z Perského zálivu rychle roste. Poslední čísla o dovozu ropy ze států Blízkého východu do USA ale ukazují, že Spojené státy možná budou muset pokračovat ve své angažovanosti v regionu.
Ve Spojených státech se loni domácí spotřeba ropy zvýšila nejvíce od začátku její evidence, Washington tento týden potvrdil, že dovoz ropy z Perského zálivu nadále rostl.

Podle údajů amerického úřadu pro energetiku již za jedenáct měsíců roku 2012 dovezly Spojené státy ze Saúdské Arábie více ropy než za celých dvanáct měsíců v letech 2009, 2010 nebo 2011. Poprvé za posledních deset let se dovoz ropy z arabského království podílel více než 15 procenty na americkém importu, celá oblast Perského zálivu se pak podílela více než čtvrtinou, tedy nejvíce za posledních devět let.

Největší světoví konzumenti ropyNejvětší světoví konzumenti ropy

Také další země na Blízkém východě zaznamenaly silnou americkou poptávku. Kuvajt do USA vyvezl za prvních jedenáct měsíců loňského roku více ropy než za celých dvanáct měsíců jakéhokoli roku od roku 1998. Americké úřady by měly zveřejnit čísla za celý loňský rok během příštího měsíce. Očekává se, že jen potvrdí trend rostoucího importu z Perského zálivu.

Ropa WTI v posledních pěti letechRopa WTI v posledních pěti letech | bruner@mf.cz

Americká ropa WTI za poslední měsíc oslabila o 4,5 procenta a včera se barel s dodáním příští měsíc prodával za 92,27 dolaru, zatímco ropa Brent za poslední měsíc stagnovala a včera se prodávala za 115,70 dolaru za barel. Nové metody těžby, včetně té z břidlicových polí, zpřístupnily Spojeným státům značné zásoby ropy na vlastním území, o kterých se do té doby uvažovalo jako o nedobytných.