Dušan Šenkypl se ujal řízení americké firmy Groupon. Ta se potácí v krizi

Groupon

Groupon Zdroj: profimedia.cz

Generální ředitelem americké e-commerce společnosti Groupon, kterou trápí vážné finanční potíže, se v pátek stal s okamžitou platností český investor Dušan Šenkypl. Ten stojí společně Janem Bartou za fondem Pale Fire Capital SICAV, který je největším akcionářem firmy, s jejímiž papíry se obchoduje na burze Nasdaq.

Podle oznámení na webu Grouponu bude Šenkypl řídit každodenní chod firmy z Česka a zůstane členem správní rady. Ve funkci český podnikatel a investor nahrazuje dosavadního šéfa Kedara Deshpandeho. Ten však nekončí úplně – dalších 60 dní bude poradcem vedení společnosti, aby se tak zajistilo hladké předání řízení.

„Dušan je osvědčený lídr, který má zkušenosti s firmami, jež prochází transformací a budováním úspěšných internetových produktů včetně tržiště podobného Grouponu,“ uvedl předseda správní rady Ted Leonsis. To podle miliardáře, jehož jmění odhaduje Forbes na zhruba dvě miliardy dolarů, dělá ze Šenkypla ideální osobu pro řízení firmy v krizové situaci.

„Transformace Grouponu si vyžádá ještě řadu změn, které se bez talentovaných lidí s hladem po úspěchu a výsledcích neobejdou. Groupon hledá pečlivé a na cíl orientované lidi, kteří se nebojí rychle se měnícího prostředí a práce organizované na dálku v remote-first firmě. Pevně věřím, že s těmi správnými lidmi v naší misi zvyšovat hodnotu Grouponu pro akcionáře uspějeme,“ řekl ke změně na nejvyšším postu sám Šenkypl.

Ten se podle tiskové zprávy bude věnovat své nové roli naplno, a proto přesune své každodenní povinnosti v Pale Fire Capital na ostatní partnery.

Společnost Groupon se v současnosti nachází ve vážné finanční situaci. Management firmy dokonce v nedávno zveřejněné výroční zprávě varoval, že jsou na místě „značné pochybnosti o schopnosti firmy pokračovat v činnosti“.

Za celý loňský rok dosáhla ztráta portálu, kterým se v minulosti inspiroval český Slevomat, 234 milionů dolarů, zhruba 5,28 miliardy korun. Firma ještě v roce 2021 dosáhla zisku téměř 119 milionů dolarů. Výrazně se přitom propadly tržby, a to z 967 milionů na 599 milionů dolarů. Cash flow bylo záporné, když hotovost firmy klesla během loňských dvanácti měsíců o 172 milionů dolarů. 

Fond Pale Fire Capital SICAV, který spravuje kapitál podnikatelů Jana Barty a Dušana Šenkypla, drží v Grouponu 22procentní podíl. Hodnota vlastněných akcií činila k závěru čtvrtečního obchodování na burze Nasdaq přibližně 22,8 milionu dolarů, tedy 493 milionů korun. Přitom za nákup akcií utratili čeští investoři přibližně 2,8 miliardy korun – průměrná nákupní cena se blíží 19 dolarům. Čtvrteční závěrečný kurz byl 3,37 dolaru. Po oznámení však cena v pátek posiluje o přibližně 10 procent.

Oba podnikatelé se loni stali členy správní rady Grouponu, navíc posílili vlastními lidmi management. Například pozice prozatímního technického ředitele se ujal Vojtěch Ryšánek, který stál u přeměny Aukra, a do vedení firmy zamířila i Marie Havlíčková, která má zkušenosti s transformací Slevomatu. Groupon se má ze slevového portálu přeměnit na firmu nabízejí zážitky a lokální služby.