Elon Musk označil konkurenční automobilky Rivian a Lucid za kandidáty na krach

Šéf a zakladatel Rivianu R.J. Scaring. Loni na podzim automobilka získala na burze od investorů 12 miliard dolarů.

Šéf a zakladatel Rivianu R.J. Scaring. Loni na podzim automobilka získala na burze od investorů 12 miliard dolarů. Zdroj: Reuters

Objem výroby společnosti Lucid se pohybuje v řádech stovek vozů. I tak má velké ambice.
Elon Musk při otevření továrny Tesly v Německu. Na budoucnost konkurentů pohlíží skepticky.
3
Fotogalerie

Na dobré cestě k bankrotu jsou ambiciózní výrobci elektromobilů Lucid Group a Rivian. Tvrdí to miliardář a šéf automobilky Tesla Elon Musk. Obě firmy se zatím objemem produkce nemohou ani zdaleka rovnat Tesle, která jen za první tři letošní měsíce vyrobila přes 300 tisíc vozů. To má negativní dopad na jejich hospodaření.

„Pokud se v Rivianu a Lucidu něco významně nezmění, obě firmy zbankrotují,“ řekl Musk při setkání s majiteli vozů Tesla, kteří jsou sdružení v Tesla Silicon Valley Owners Club.

„Doufám, že něco vymyslí, ale pokud dramaticky nesníží náklady, dostanou se do hlubokých potíží a skončí na hřbitově automobilek stejně jako mnoho jiných firem s výjimkou Tesly a Fordu,“ dodal. Na výroky upozornil odborný server Electrek.

Automobilka Lucid, v jejímž čele stojí bývalý inženýr Tesly Peter Rawlinson, v prvním čtvrtletí dodala zákazníkům pouze 360 vozů. O něco lépe je na tom firma Rivian, kterou řídí zakladatel Robert Scaringe. Tato společnost v prvních třech měsících roku vyrobila přibližně 2500 aut. 

Obě firmy se na rozdíl od Tesly stále nacházejí v rané fázi rozvoje, i když do budoucna mají velké plány s rozsahem produkce. Investice do výrobních kapacit je stojí velké peníze, vysoké jsou i provozní náklady v poměru k příjmům, a tak je jejich hospodaření záporné.

Rivian, mezi jehož akcionáře patří i technologická skupina Amazon, zaznamenal v prvním čtvrtletí ztrátu 1,59 miliardy dolarů. Lucid, v němž drží šedesátiprocentní podíl saúdskoarabský investiční fond, prodělal 81 milionů dolarů. Objem hotovosti na účtech Lucidu se však během tří měsíců propadl o více než 800 milionů dolarů.

Na druhé straně navzdory ztrátám mají obě firmy na účtech stále dostatek hotovosti, a tak hrozba krachu není i přes Muskova slova na programu dne. Rivian měl ke konci března k dispozici sedmnáct miliard dolarů. Významnou částku firma získala loni v listopadu, když v rámci primární veřejné nabídky na burze Nasdaq prodala  investorům akcie za dvanáct miliard.

Konkurenční Lucid disponoval na konci března hotovostí ve výši bezmála 5,5 miliardy dolarů. S akciemi této společnosti se veřejně obchoduje od loňského léta. Část kapitálu na expanzi, přesněji 4,4 miliardy dolarů, získal Lucid spojením se společností založenou za účelem akvizice (SPAC) Churchill Capital IV ostříleného finančníka Michaela Kleina. 

Navíc v případě, že by se oběma firmám nedostávalo peněz na další rozvoj a provoz, mohou prodat stávajícím akcionářům a dalším investorům nové akcie. Zejména v případě Lucidu by neměl být problém získat nový kapitál od majoritního vlastníka akcií, tedy saúdskoarabského fondu.

Musk však není jediný, kdo o obou firmách pochybuje. Kurz akcií Rivianu se od začátku roku propadl o více než 70 procent, Lucidu o přibližně 60 procent. A tak zatímco po IPO se cenné papíry Rivianu obchodovaly až za 180 dolarů, aktuálně je cena pod 30 dolary. Akcie Lucidu se pohybují okolo 17 dolarů, loni se přitom cena vyšplhala až k téměř 60 dolarům.

Vedle ztrátového hospodaření a pomalého náběhu výroby způsobeného i nedostatkem čipů a potížím s dodavatelskými řetězci sehrávají roli také obavy investorů z recese a jejich averze k akciím prodělávajících, i když nadějných firem.

Kdo je Elon Musk?

Video placeholde
• Videhub