Euro je nejslabší od loňského podzimu, výprodej odnesla také koruna

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Navzdory stále častějším prohlášením evropských politiků, že se ekonomika starého kontinentu zvedá, společná evropská měna letos zatím spíše padá. Euro se kvůli obavám o ekonomické oživené a přetrvávajícímu geopolitickému napětí na východní hranici osmadvacítky dostalo vůči americkému dolaru na devítiměsíční minimum.

Tento týden euro přidusil nečekaný pád německých průmyslových objednávek a pád Itálie, třetí největší ekonomiky eurozóny, zpět do recese. Společná měna na páru s dolarem atakuje hranici 1,33 dolaru za euro, kde se naposledy pohybovala loni v listopadu. Ještě v květnu se za euro dalo koupit téměř 1,4 dolaru.

„Trend italských dat určitě zůstane v centru obav ECB,“ řekl agentuře Bloomberg Roger Hallam, šéf obchodování s měnami v JPMorgan Asset Management. „Evropská data byla poslední dobou ve srovnání se Spojenými státy slabší a eskalující politické napětí má větší negativní vliv na euro než na dolar.“

Kurz eura a koruny k dolaru v posledních dvou letech


Výprodej „východoevropských“ měn v souvislosti s obavami z ruské intervence na Ukrajině odnesli krom ukrajinské hřivny také české koruna a maďarský forint, protože zahraniční investoři mají tendenci celý region házet do jednoho pytle.

Zvlášť když je varoval měnový analytik americké Citi: „Střední Evropa je velmi závislá na ruském plynu a vývozu do Ruska. Sankce na import do Ruska by mohly mít silnější dopad na Polsko, Českou republiku a Maďarsko.“ Koruna se na páru eurem dostala již přes 28 korun, vůči dolaru na 21 korun a jedna libra již stojí přes 35 korun.

Dluhová krize zapomenuta? Eurozóna se tak tváří