Evropské firmy odkládají burzovní debuty, odradil je propad trhů v Číně

Japonská pošta jde na burzu

Japonská pošta jde na burzu Zdroj: reuters

Zatímco v Japonsku se schyluje k největšímu IPO za celé dekády, korporátní Evropa ztrácí kuráž ke vstupu na burzu. Od července do září uvedlo své akcie na evropský trh 53 firem, tedy o třetinu méně než před rokem. A zatímco loni burzovní novicové získali od investorů takřka sedm miliard eur čerstvého kapitálu, letos je to o dvě miliardy méně. Odborníci soudí, že se klima pro primární emise akcií (IPO) na evropském trhu během léta zhoršilo, mnohé firmy prý vstup na burzu raději odloží.

„Poslední dva měsíce byly jako na horské dráze, byli jsme svědky turbulencí na čínském akciovém trhu a indexy nestability se zvýšily na hodnoty, které jsme neviděli od roku 2009. Akciové a dluhové trhy, především ty vysoce výnosové, byly silně postiženy, a tyto turbulence ustupují jen velmi pomalu. Vedení mnoha evropských firem tak debatují se svými investičními bankéři o klíčové otázce, kdy je ten správný čas pro primární emisi,“ říká Olga Cilečková z firmy PwC.

Slábnoucí atraktivitu burz potvrzuje i zájem emitentů za celý letošní rok. Loni upsali investoři do konce září nové akcie za více než 40 miliard eur, letos se počitadlo podle dat PwC prozatím zastavilo o pět miliard níže. Skepse přitom sílí, ještě v prvním čtvrtletí letošního roku vydaly evropské firmy akcie za více než 16 miliard eur, úpis za srpen a září dohromady přitom nepřekročil ani stovku milionů eur.

„Ve třetím čtvrtletí bylo odloženo 11 primárních emisí, důvodem byly nepříznivé podmínky na trhu, zatímco v minulém roce firmy úpis odkládaly hlavně kvůli jednáním o přímém prodeji,“ dodává Cilečková. Bez front je londýnská burza, která letos hlásí takřka o polovinu menší zájem než loni, o více než třetinu klesl i zájem o burzy v systému Euronext.

Zájemcům o nová IPO nezbývá než se poohlédnout mimo Evropu. Nabídku chystá japonská vláda, privatizace kolosu Japan Post má být na tokijské burze událostí století (viz box).

Tokio chystá největší privatizaci za 30 let
Přesně za patnáct dní vstoupí na tokijskou burzu státní konglomerát Japan Post Holdings, japonská vláda si od prodeje zhruba desetiprocentního podílu v poštovní a finanční skupině slibuje výnos v přepočtu kolem 280 miliard korun. Země vycházejícího slunce tak přivítá největší primární nabídku akcií za tři dekády.
Co se bude prodávat
Státní holding sestává z poštovního operátora Japan Post, který je v Japonsku jedním z největších zaměstnavatelů, bankovní Japan Post Bank spravující nejvíce vkladů v zemi a pojišťovací Japan Post Insurance. Podle zveřejněného ocenění akcií se hodnota tria firem na burze přiblíží k 14 bilionům jenů, tedy zhruba třem bilionům korun. Na své si přijdou i přespolní hráči. Zatímco zhruba 80 procent akcií hodlá Tokio nabídnout japonským investorům, a to především z řad domácností, zbývající pětina má být podle prospektu prodána do zahraničí.