Firemní bondy zdražují

dluhopisy

dluhopisy Zdroj: profimedia.cz

Boom dluhopisů se možná chýlí pomalu ke svému konci. Varovné signály se již objevují na americkém trhu korporátních dluhopisů, kde investoři požadují vyšší úroky i po nejstabilnějších a největších společnostech.

V posledních týdnech musely i velké korporace s ratingem investičního stupně, jako Philip Morris International a UnitedHealth Group, nabídnout investorům vyšší úroky, aby se jim povedlo své bondy prodat. Úroky na nově prodaných dluhopisech tak přesáhly na starších obligacích obchodovaných na sekundárním trhu.

Obrat v poptávce po dluhopisech přichází po delším období, které se vyznačovalo rekordním přílivem do dluhopisových fondů ve strachu investorů vložit finance do akcií. Přebytek prostředků v dluhopisových fondech zase umožnil firmám vydávat nové emise dluhopisů vždy levněji než ty předešlé. Příliv prostředků do dluhopisových fondů se však zastavil a podle údajů banky Barclays se v lednu dostal dokonce do negativního teritoria, investoři tedy své prostředky z dluhopisových fondů přesouvali jinam.

„Investoři se stahují,“ uvedl pro agenturu Bloomberg Michael Collins ze společnosti Prudential Fixed Income. „Dluhopisy už musejí nabízet vyšší výnosy, aby se staly zajímavými,“ dodal Collins. Dalším faktorem ovlivňujícím chování investorů může být nedávná vlna odkupu společností a jejich stažení z veřejného obchodování, což stojí značné finance a může skončit velkými dluhy v rozvahách kupujících společností, a tak i horším kreditním ratingům.

V době rostoucích výnosů, které sníží cenu dluhopisů, je také žádný z investorů nechce držet a přicházet o peníze na jejich ceně. Problémem je i nízká likvidita na sekundárním trhu. „Koupit dluhopisy při primární emisi za 150 milionů dolarů je jednoduché, ale později z nich 75 milionů prodat na sekundárním trhu je velmi obtížné,“ uvedl pro Financial Times Edward Marrinan z RBS Securities.

Na spoření nevěříme, přesto spoříme. Jaké jsou alternativy?