Glencore a Xstrata se dohodly na fúzi za 90 miliard dolarů

Komodity

Komodity

Švýcarská společnost Glencore, která je největším světovým obchodníkem s komoditami, se dohodla s těžebním koncernem Xstrata na sloučení. Transakce v objemu 90 miliard dolarů (asi 1,7 bilionu Kč) je v tomto odvětví největší v historii. Sloučením firem vznikne komoditní obr, který obsáhne vše od těžby surovin, přes pěstování zemědělských plodin až po obchod s těmito komoditami.

Transakce bude provedena formou akciového převodu. Firmy si tedy vymění akciové podíly, v penězích si nic platit nebudou. Akcionáři Xstraty dostanou za každou svou akcii 2,8 akcie Glencoru. Podniky dohodu popisují jako sloučení rovných, nicméně část akcionářů není s návrhem fúze spokojena. Stanovené podmínky prý Xstratu podhodnocují.

Minimálně dva z deseti největších akcionářů společnosti Xstrata podle agentury Reuters tvrdí, že budou na valné hromadě hlasovat proti návrhu. Pokud by se jim podařilo přesvědčit i další vlastníky, z celé dohody ještě může sejít.

Nespokojenost s navrženým výměnným poměrem dala najevo společnost Standard Life Investments, což je čtvrtý největší akcionář Xstraty, a také společnost Schroders. Glencore už vlastní zhruba 34 procent Xstraty a nyní se chystá převzít zbylých 66 procent. Stanovený výměnný poměr tento podíl ohodnocuje na zhruba 41 miliard dolarů.

„Jsem v naprosté shodě se Standard Life, naším záměrem je udělat totéž,“ řekl Richard Buxton ze společnosti Schroders. „Je to famózní transakce pro Glencore, zřejmě i dobrý obchod pro management Xstraty, nicméně pro hlavní akcionáře Xstraty v tom nic dobrého není,“ dodal. Pokud má návrh projít, bude s ním muset souhlasit 75 procent akcionářů Xstraty.

Pokud se firmy sloučí, výkonný ředitel Xstraty Mick Davis by se měl stát výkonným ředitelem nově vytvořené skupiny. Šéf Glencoru Ivan Glasenberg by byl v novém podniku zřejmě prezidentem a náměstkem ředitele. Glasenberg má v Glencoru 15,8 procenta akcií.

Glencore je už teď největším světovým obchodníkem s komoditami. Naproti tomu Xstrata se angažuje v těžbě kovů a dalších surovin. Obě firmy sídlí ve Švýcarsku, pohybují se ale po celém světě. Sloučením obou podniků by se na trhu objevil rovnocenný rival těžebním gigantům jako je BHP Billiton či Rio Tinto.