Hedgeové fondy očekávají růst trhů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Objem sázek hedgeových fondů na pokles ceny akcií spadl nejníže za několik posledních let. Makléři od několika následujících měsíců očekávají pokračování rostoucího trendu na finančních trzích.

Podle dat společnosti Markit poklesl objem existujících takzvaných krátkých pozic na evropských akciích na 133 miliard eur, to je nejméně od roku 2006, kdy Markit začal data registrovat. Podobná je situace také ve Spojených státech, kde pouhá 2,6 procenta akcií z indexu S&P 500 jsou zapůjčena spekulantům sázejícím na pokles ceny.

Statistiky naznačují přesvědčení hedgeových fondů, že akciové trhy čeká další významný růst. Částečně za tím stojí zářijové rozhodnutí americké centrální banky zatím neomezovat svůj program odkupů dluhopisů a obnovená důvěra v silné hospodářské výsledky firem.

Dobrý rok pro akcieDobrý rok pro akcie

„Dynamika na trhu před pádem Lehman Brother’s byla naprosto odlišná od toho, co vidíme dnes,“ řekl deníku Financial Times Alex Brog, ředitel společnosti Markit. „Dříve bylo o dost více fondů, které měly podstatně vyšší finanční páku. Dnes je složitější spekulovat na pokles akcií, v některých jurisdikcích dokonce naprosto nemožné.“ Analytici se také shodují, že je to letos pro spekulanty stále obtížnější, musejí totiž sázet proti růstovému trendu.

Průměrný akciový hedgeový fond letos podle údajů společnosti HFR zatím vydělal sedm procent. Některé velké a známé fondy na tom jsou podstatně lépe. Například největší evropský akciový fond Lansdowne Partners letos už vydělal dvacet procent, především díky sázce na akcie amerických bank. Recovery Fund známého finančníka Johna Paulsona, který je nastaven na současný stav americké ekonomiky, v prvních osmi měsících roku zhodnotil díky výběru jednotlivých amerických akciových titulů majetek investorů o 35 procent.