Hedgeové fondy se vracejí do formy

hedgeové fondy

hedgeové fondy

Ačkoli nejistota na finančních trzích zůstává kvůli kyperské krizi či očekávané korekci na trhu amerických vládních dluhopisů vysoká, zdá se, že nad hedgeovými fondy opět vychází slunce. Od začátku roku přinesla řada fondů nejlepší zisky za poslední roky.

Někteří zástupci odvětví hedgeových fondů, jehož hodnota se odhaduje na dva biliony dolarů, dokonce začínají nesměle hovořit o návratu ziskové formy, jakou hedgeové fondy měly před rokem 2008. Jejich zotavení z táhnoucí se finanční krize je zatím velmi pomalé.

V průměru hedgeové fondy – kdysi známé vysoce rizikovými a také vysoce ziskovými obchody a obřími odměnami svých manažerů – za poslední čtyři roky vydělaly méně než většina hlavních akciových trhů. S výjimkou roku 2009, kdy se všechna aktiva rychle zotavovala ze dna dosaženého v březnu téhož roku, poslední tři roky byly bídné.

Podle společnosti Hedge Fund Research, která mapuje celý sektor, za poslední čtyři roky vydělaly hedgeové fondy v průměru jen jedenáct procent. O poznání lépe vypadá začátek letošního roku, kdy průměrný zisk pro celý sektor činí 2,7 procenta za leden a únor a pro fondy zaměřené na akcie jsou to dokonce téměř čtyři procenta. Oproti loňskému roku, kdy se jim příliš nevedlo, se letos opět daří velkým a známým fondům.

Fondy sázejí, stejně jako jiní investoři, na růst akciových trhů. „Když se podíváte na zprávy, zdá se, že vše je v krizi, ale když se podíváte na rostoucí trhy, moc to tomu neodpovídá,“ nechal se slyšet Luke Ellis, prezident Man Group, druhého největšího správce hedgeových fondů na světě. „Nyní se zdá relativně snadné vybrat akcie a čekat na zisk,“ dodal.

Ne každý je ale ochoten tvrdit, že to nejhorší mají hedgeové fondy za sebou. Růsty a následná zklamání se totiž prolínají několik posledních let. V roce 2012 vydělal průměrný hedgeový fond šest procent a v roce 2011 dokonce pět procent ztratil. Za tyto dva roky posílil index S&P 500 o téměř třináct procent.

Osm procent postačí

Investoři do hedgeových fondů pečlivě sledují, kolik jim fondy vydělávají. V posledních letech řada z nich utekla z akciových a kreditních fondů. V loňském roce si však nemohli nevšimnout rostoucích akciových trhů a opět začali peníze přesouvat do akcií. Ne že by tito investoři – často jsou to penzijní fondy nebo jiné vesměs konzervativní instituce – očekávali vysoké zisky. Tam kde hedgeové fondy kdysi slibovaly dvacet procent ročně, v současné době postačí osm procent.