Impulz pro dostupnější elektromobily. Baterky už nemusejí stát tolik, jejich střeva zlevnila

Nabíjení elektromobilu

Nabíjení elektromobilu Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Svět zažívá divoký propad cen komodit spojených s fenoménem elektromobility. Klíčové suroviny pro výrobu baterií zlevnily za poslední rok i o desítky procent. Ačkoli každou z nich ovlivňují i jiné faktory, společným jmenovatelem jsou nenaplněné sázky na byznys s auty do zásuvky tam, kde to trh čekal nejvíce. Obrovské naděje totiž zklamal především zdánlivě nenasytný čínský trh. Investoři do takzvaných bateriových kovů proto ztratili motivaci spoléhat na jejich další růst. Dobrou zprávou pro stoupence elektromobility je, že levnější komodity se propisují i do cen baterií, a potenciálně tak mohou zlepšit dostupnost bezemisních aut.

„Za výrazným poklesem cen kovů využívaných pro baterie stojí pokles růstu poptávky po elektromobilech na nejdůležitějším světovém trhu v Číně,“ uvádí komoditní expert společnosti Purple Trading Petr Lajsek. Na trhu lithia, niklu a kobaltu je podle něj aktuálně silný převis nabídky, který se podepsal na vývoji cen na komoditních burzách.

„Aktuální strach na trhu proto vystřídal euforii, která vyhnala v loňském roce ceny kovů na extrémní hodnoty,“ dodává Lajsek. Trh se tehdy vzhledem k plánované energetické transformaci obával nedostatku kovů kvůli vyšší poptávce po elektromobilech. Poptávka ovšem nabídku překonat nedokázala.

Sestup z lithiového kopce

Symbolem pádu bateriových kovů je lithium. Jeho ceny za poslední rok spadly o více než 71 procent. Ještě před dvěma lety se přitom lithium jevilo jako zaručené téma pro investorský příběh se šťastným koncem. Jen mezi červencem 2021 a únorem 2022 zdražil tento v elektromobilitě klíčový kov takřka na šestinásobek. Absolutního cenového vrcholu dosáhl právě před rokem. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!