Investoři mají žně, akcie jsou blízko nejvyšším ziskům za 16 let

burza

burza Zdroj: ctk

Akciové trhy vyspělých zemí letos zažívají růstové žně. Před sebou navíc mají tradičně silné období konce roku. Pokud se naplní historické statistiky, čeká západní akcie nejlepší výkonnost za posledních 16 let.

Data agentury Bloomberg ukazují, že akcie za posledních 85 let v listopadu a prosinci vždy rostly, pokud do října posílily minimálně o deset procent. Americký akciový index S&P 500 přidal od začátku roku zatím 21 procent, německý index DAX pak 16 procent.

Analytici věští americkému indexu S&P 500 listopadový a prosincový růst o dalších minimálně šest procent. To by akciový index dostalo nad hodnotu 1860 bodů, tedy více než 20 procent nad předkrizový vrchol v roce 2007. Zároveň by index zažil nejlepší rok za posledních 16 let.

„Máme za sebou extrémně dobré čtyři roky,“ říká Petr Šimčák, ředitel obchodu Pioneer Investments ČR. „Špatnou zprávou je, že trh je nyní víceméně férově oceněn a těží z extrémní podpory centrálních bank. Myslím, že letos už se zdravý růst přelévá do něčeho, co je počátek nějaké další bubliny,“ dodává Šimčák. To ale neznamená, že by akciové trhy nemohly růst o dalších 30 a více procent.

Historická data ukazují, že místo prodeje akcií během růstových období, jako je to současné, investoři raději v posledním čtvrtletí roku cenné papíry přikupují. Jsou totiž silně přesvědčeni, že růst nakumulovaný v prvních devíti měsících roku bude pokračovat až do vánočních svátků.

Celoroční vývoj akciového indexu S&P 500Celoroční vývoj akciového indexu S&P 500 | E15

Index S&P 500 skončil během posledních dvou měsíců v roce v plusu zatím každý rok od roku 2009, kdy současný býčí trh začal a během nějž si akciové trhy připsaly více než stoprocentní zhodnocení.

„I přes zpomalující růst korporátních zisků a očekávaný konec podpory americké centrální banky si nemyslím, že má cenu bojovat s trendem na trzích anebo se ho snažit nějak vysvětlit,“ uvedl pro Bloomberg Jeff Mortimer, ředitel investiční strategie BNY Mellon Wealth Management. „Klienti se mě ptají, proč nevybrat zisky nyní, já jim říkám, že podle mého názoru později prodají ještě za víc,“ dodal Mortimer.

Před nafukující se bublinou varují i další. Například Laurence Fink, generální ředitel společnosti Black Rock, si myslí, že americká centrální banka přispívá k tvorbě bublin. Valuace, tedy poměr očekávaného zisku a tržní kapitalizace, u firem obchodovaných na americké burze se letos zvýšily o 18 procent na hodnotu 16,7. Navzdory nepříliš výraznému růstu.