Pilulka zahájila druhé kolo prodeje nových akcií. Analytici brokerských domů jsou opatrní

Burzovní palác, sídlo pražské burzy, na které v těchto dnech probíhá sekundární nabídka akcií e-commerce společnosti Pilulka.

Burzovní palác, sídlo pražské burzy, na které v těchto dnech probíhá sekundární nabídka akcií e-commerce společnosti Pilulka. Zdroj: E15 Dominik Kučera

Provozovatel kamenných i online lékáren Pilulka v závěru týdne zahájil na trhu Start pražské burzy druhé kolo úpisu nových akcií. V tom prvním mohli cenné papíry poptávat přednostně stávající akcionáři, druhá část sekundární nabídky je otevřená i ostatním investorům. Analytici jsou ohledně doporučení k nákupu akcií opatrní.

Získané peníze chce management použít na další rozvoj společnosti, konkrétně k posílení aktivit na zahraničních trzích – především v Rakousku a v Maďarsku –, dalšímu rozvoji vlastních IT řešení v oblasti e-health, posílení pracovního kapitálu a také na případné akvizice na českém trhu a v zahraničí.

V rámci obou kol Pilulka nabízí až 500 tisíc nově vydaných akcií. Před úpisem bylo mezi akcionáři 2,52 milionu akcií. Prodej by měl firmě v případě, že se podaří prodat všechny cenné papíry, vynést v závislosti na upisovací ceně mezi 200 a 250 miliony korun.

V rozhovoru pro Investiční web ředitel Pilulky Petr Kasa uvedl, že v prvním kole se upsaly cenné papíry za vyšší desítky milionů korun. Přesnější údaje budou k dispozici v pondělí.

Důvodem navýšení kapitálu může být kromě oficiálních důvodů i špatná finanční situace firmy a s tím související snaha o navýšení objemu hotovosti na účtech. Společnosti Pilulka v posledních dvou letech ubyla na účtech hotovost zejména kvůli expanzi do zahraničí. Čistý peněžní tok loni činil minus 110 milionů korun, v předchozím roce z účtů firmy odteklo 60 milionů.

„Podle našich odhadů potřebuje firma získat kapitál zhruba alespoň 100 milionů korun, aby mohla pokračovat v provozu a rozvoji jádrového byznysu v ČR a SR s částečnou zahraniční expanzí,“ napsali v této souvislosti ve svém komentáři analytici České spořitelny.

Za posledních dvanáct měsíců se kurz cenných papírů propadl na pražské burze na 450 korun, téměř o šedesát procent, když se z trhu vytratil dřívější optimismus týkající se hospodaření firmy. Ta těžila z boomu online nakupování během pandemie, avšak tento jednorázový efekt se následně vytratil. Vrcholu dosáhly akcie Pilulky loni v lednu, kdy se cena vyšplhala na 1800 korun.

Zatímco v prvním kole sekundární nabídky se prodávaly akcie přednostně po 450 korunách za kus, na trhu Start bylo stanoveno pásmo 450 až 550 korun. Výsledný kurz závisí na zájmu investorů. Kniha objednávek, která ukáže čísla o poptávce, bude zveřejněna ve čtvrtek 15. června. Po dobu trvání nabídky, která skončí 22. června, je obchodování s akciemi na trhu Start i v RM-Systému pozastaveno. Z brokerů prodej akcií zprostředkovávají například Patria, Fio banka či platforma Portu patřící společnosti Wood & Co.

Podrobnější informace o emisi nových akcií Pilulky lze nalézt v prospektu cenných papírů, který firmě schválila Česká národní banka, a také v prezentaci investorům. Dokumenty lze nalézt na webu Pilulky, v sekci pro investory. Za zmínku stojí, že v současnosti je největším akcionářem s 18,64procentním podílem firma All-Star Holding ze skupiny Wood & Co., dále zakladatelé Martin Kasa a Petr Kasa (oba 17,25 procenta) a Marek Krajčovič (12,24 procenta).

Podle analytiků jsou akcie i přes pokles drahé 

Někteří analytici se stavějí k nabídce akcií Pilulky rezervovaně. „Akcie Pilulky ani na spodní hraně upisovacího rozmezí nevnímám jako atraktivní investici. V rámci přesvědčení zakladatelů, že největší hodnotu akcionářům přinese zaměření na rychlý růst tržeb, společnost uplatnila velmi agresivní strategii bez ohledu na makroekonomické podmínky,“ uvedl ve svém komentáři analytik Fio banky Jan Tománek.

„Hotovost tak Pilulce došla v době vysokých nominálních sazeb, kdy investory nezajímají ani tolik tržby – v případě Pilulky nahnané i prodeji elektroniky přes benefitní programy – nebo potenciál podílet se na budoucnosti zdravotnictví, jako spíše pozornost věnují ziskovosti, a především volným hotovostním tokům,“ dodal.

Opatrný je také Ján Hladký z Patrie, podle nějž Pilulka neoslovuje investory v nejlepší kondici. „Tržby dosáhly za rok 2022 necelých 2,5 miliardy korun, čímž zaostaly za plány. Zklamáním byl výkon hlavního českého, ale i rozvíjejícího se rumunského trhu. Expanze na rakouský a maďarský trh si vyžádala nemalé investice, stáhla dolů marže a oddálila dosažení profitability. Proto opět snižujeme cílovou cenu akcií Pilulka z 597 na 393 korun,“ napsal mimo jiné. Doporučení však zmírnil z „prodat“ na „redukovat“.

Na pražské burze se s akciemi e-commerce firmy obchoduje od října 2020. Zájem investorů v rámci primární veřejné nabídky byl tehdy obrovský. Poptávaný počet cenných papírů několikanásobně převýšil nabídku a muselo nastat krácení objednávek. Akcie se díky tomu podařilo upsat na horní hranici cenového rozpětí, tedy po 424 korunách za kus.

V rámci primární veřejné nabídky se prodaly cenné papíry Pilulky za 307 milionů korun, což byl v tu dobu rekord trhu Start. Tuto metu loni překonalo IPO slovenské metalurgické firmy Gevorkyan, když investorům prodala akcie v hodnotě 727 milionů korun.