Italská burza aspiruje na propadák roku. V poklesu ji stíhá jen Čína

Milánská burza

Milánská burza Zdroj: UK in Italy, Flickr.com (CC BY-ND 2.0)

Italské akcie letos krvácí už dvacetiprocentní ztrátou. Je to právě milánská burza, která se letos s čínskou Šanghají přetahuje o smutný primát největšího světového akciového propadáku. V rámci Evropy pak nemá Itálie ve ztrátách ani vzdálenou konkurenci. Ačkoli letošek na starém kontinentu nepřeje žádnému z trhů, Itálie padá dvakrát rychleji než ostatní burzy. Investoři prý římské vládě a italským finančníkům vystavili účet za jejich slabé stránky.

„Kromě vysokého dluhu, pomalého růstu a neochoty k zásadním reformám, které by země na Apeninském poloostrově potřebovala jako pancetta sůl, hraje zásadní roli i složení indexu. Téměř dvě pětiny indexu jsou totiž tvořeny společnostmi z finančního sektoru,“ uvádí portfolio manažer Consequ Vojtěch Železný.

Právě italské banky totiž více než ve zbytku Evropy trpí prudce se zhoršující kvalitou svých úvěrových portfolií. „Objem nesplácených půjček se pohybuje kolem 16 procent, což odpovídá zhruba trojnásobku úrovně ve Španělsku nebo Francii,“ uvádí analytik České spořitelny Martin Krajhanzl. Na akciích italských finančních institucí se zároveň tvrdě odrazila politika levných peněz Evropské centrální banky.

Ftse Milan

„Italské banky a pojišťovny byly v očekávání dalšího snižování úrokových sazeb ECB od počátku zasaženy propadem na světových akciových trzích nejvíce,“ dodává Železný. Smutnou ikonou propadu se přitom stala Banca Monte dei Paschi di Siena, nejstarší fungující banka na světě.

Dílo italské burzovní zkázy letos dokonaly energetické tituly. Ty totiž tvoří druhou největší váhu italského parketu. Sektor přitom letos propadl v důsledku kolapsu cen na komoditních trzích.