Jak investovat? Stačí prý jen sledovat vyhledávání na Googlu

akcie

akcie Zdroj: profimedia.cz

Údaje o objemu vyhledávání finančních termínů na internetu pomocí služby Google lze využít k předpovídání vývoje na akciových trzích. Podle serveru listu Financial Times to vyplývá ze studie skupiny britských a amerických vědců. Lidé podle studie častěji vyhledávají slova jako „akcie“ či „portfolio“ v případě, že je situace na akciovém trhu znepokojuje.

Nárůst objemu vyhledávání takovýchto výrazů tak obvykle předchází poklesu na akciových trzích. Při poklesu objemu vyhledávání lze naopak očekávat růst akcií.

Obchodování na základě změn objemu vyhledávání některých finančních termínů může podle studie přinést dokonce vysoké investiční zisky. Studie totiž tvrdí, že například strategie založená na objemu vyhledávání slova „dluh“ by v letech 2004 až 2011 zhodnotila investované prostředky až o 326 procent.

Google každý týden zveřejňuje údaje o objemu vyhledávání specifických slov, což vědcům poskytlo materiál k vypracování analýzy. Jeden z autorů studie ale upozornil, že zjištěné skutečnosti by pro další vývoj na trzích nemusely platit, protože by mohly vést ke změně v chování lidí. Změna by pak tyto skutečnosti neutralizovala.