Jako před krizí. Na světových burzách zavládl klid

Šéfka amerického Fedu Janet Yellenová na obrazovce newyorské burzy

Šéfka amerického Fedu Janet Yellenová na obrazovce newyorské burzy Zdroj: ctk/AP

Investorské sebevědomí je v nejlepší kondici od loňského léta. Svědčí o tom také hodnota indexu VIX. Ten bývá považován za měřítko obav z budoucího vývoje finančních trhů, který se v týdnu propadl na roční minimum a úroveň blízkou předvečeru finanční krize. A to necelý měsíc po vyhlášení odchodu Britů z EU, tváří v tvář problémům italského bankovnictví, či pár dní od neúspěšného převratu v Turecku.

Důvodem je podle znalců nová vlna podpůrných akcí světových centrálních bank. „Klid na parketu je dán absolutní vírou investorů v to, že centrální banky trhy ochrání před jakýmikoli velkými výkyvy, alespoň prozatím tento křehký model důvěry funguje,“ soudí nezávislý ekonom Petr Hlinomaz.

Kurzy na finančních trzích podle expertů přestávají být věrným odrazem ekonomické reality. „Dochází k paradoxním a těžko vysvětlitelným kombinacím, jako jsou historická maxima amerických akcií v kontrastu ke klesajícím ziskům tamních firem, či propadu výnosů státních dluhopisů, což bývá vnímáno jako odraz rostoucích investorských obav,“ říká hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář.

Od jara také oznámila další uvolnění měnových politik většina z hlavních centrálních bank světa. Své dluhopisové nákupy zesílila ECB, americký Fed odkládá okamžik zvýšení sazeb, nižší úroky naopak zvažuje i Bank of England. Například nákup amerických akcií v indexu S&P 500 je tak nejméně výhodný od počátku finanční krize. Podle cenového indikátoru Shiller P/E se zámořský trh obchoduje v průměru za 27násobek zisku, což je bezmála dvojnásobek dlouhodobého průměru od roku 1881.

Dražší byly akcie jen v předkrizových letech 2007, 2000 a 1929. Na předkrizových hodnotách je i index VIX, aktuální hodnoty kolem 12 bodů dosáhl během května roku 2007, tedy v předvečer nástupu světové finanční a posléze i hospodářské krize.