Pavel Ryba: Turbulence na trzích a Brexit oživily drahé kovy

Zlaté cihly

Zlaté cihly Zdroj: CTK/KEYSTONE/MARTIN RUETSCHI

Trh komodit v roce 2016 ožil díky souběhu několika významných událostí: Centrální banky i nadále uvolňují své měnové podmínky, v důsledku čehož spadly výnosy na dluhopisech ještě níže a většina bonitních státních dluhopisů se obchoduje se záporným výnosem. Akciové trhy těží z uvolněných podmínek a atakují historická maxima. "Hlavní událostí první poloviny tohoto roku byl Brexit, po kterém trhy zažívají turbulentní období," upozorňuje Pavel Ryba z Golden Gate.

Evropskou i světovou ekonomiku podle Ryby tíží deflační tlaky. V důsledku těchto tlaků většina centrálních bank uvolňuje svoji měnovou politiku, nebo setrvávají v měnové politice stávající a neuvažují o jejím utahování. Centrální banky revidují odhad letošního růstu svých ekonomik dolů a připouštějí, že ekonomický růst je mírný a nestojí na zdravých základech. „Proto dále uvolňují svoji měnovou politiku a stimulují hospodářství dalším tiskem peněz nebo ještě nižšími (často zápornými) sazbami,“ vysvětluje

Nejvíc se dařilo stříbru

Do roku 2016 vstoupily komodity velmi pozitivně. Komoditní UBS index od počátku roku vyrostl o 12,93 procenta. Vedle cukru a sójových bobů se nejvíce dařilo zejména drahým kovům. Ze všech komodit absolutně nejvíce zhodnotilo stříbro, které za prvních šest měsíců roku 2016 vzrostlo o 38,25 procenta.

Zlatu se také velmi dařilo a jeho cena vzrostla o 25,61 procenta. Drahé kovy těží z nejistého ekonomického vývoje. „Jejich cena v posledních letech klesala, protože se předpokládalo, že měnové stimuly centrálních bank nastartují světovou ekonomiku,“ vysvětluje Ryba. V očekávání zlepšování podmínek v ekonomice trhy podle něj předpokládaly, že v letošním roce přistoupí Fed v USA k významnému utažení měnových podmínek a bude zvyšovat sazby.

Zvyšování sazeb se odkládá

Se špatnými daty ze světové ekonomiky a s Brexitem však jakékoli zvyšování sazeb bere za své a odkládá se na neurčito. „Dlouhodobě uvolněné měnové podmínky a další tisk peněz ve světové ekonomice může vést ke znehodnocování světových měn. Vzrůstá také pravděpodobnost, že budou v budoucnu nastartována inflační očekávání a světová ekonomika bude ve střednědobém horizontu bojovat s vysokou inflací,“ spekuluje dál Ryba.

S jistotou podle něj lze říct, že drahé kovy v roce 2016 vstoupily do silné, takzvané býčí fáze. „Můžeme reálně očekávat, že v této růstové fázi dosáhnou významně většího nárůstu ceny, než tomu bylo mezi lety 2001 – 2011,“ dodává. Dynamika růstu cen drahých kovů podle něj může kopírovat vývoj z druhé poloviny 70. let. Nyní jsou ceny zlata a stříbra stále atraktivní a nákupem těchto kovů se můžeme připravit na výprodeje, kterým můžeme čelit na akciových a dluhopisových trzích.

Trhy po Brexitu jsou velmi kolísavé. Rizikem pro budoucí vývoj investic je trh s ropou. Nadbytek na trhu ropy stále přetrvává a je reálné, že cena opět klesne pod 30 dolarů za barel. V nejbližších 18 měsících očekáváme minima na ropě pod 20 dolary. Rizikem je přehřátý trh akcií, které se díky operacím centrálních bank obchodují na historických maximech. Ve střednědobém horizontu počítejme s riziky spojenými s dluhopisovými trhy, které nesou historicky nejnižší výnos. Vyšší volatilitou budou procházet i ceny drahých kovů, které mohou z těchto rizik nadále těžit.