Japonské akcie vystoupily na vrchol

Burza v Tokiu

Burza v Tokiu Zdroj: reuters

Tokijský akciový index Nikkei pokračuje v růstové rallye. Ze slábnoucího jenu profitují exportně orientované firmy a to tlačí ceny akcií těchto společností vzhůru.

Akciím v zemi vycházejícího slunce ale pomáhá i celosvětový optimismus a posilování akcií po celém světě, především ve Spojených státech, kde tamní akciové indexy posouvají každý den historická maxima.

Japonský index Nikkei včera posílil o 2,3 procenta a dostal se nad magickou hranici 15 tisíc bodů poprvé od ledna roku 2008. Slabý japonský jen, který si dal na přelomu roku za cíl nový premiér Šinzó Abe a guvernér tamní centrální banky, pomáhá zvýšit globální konkurenceschopnost japonských podniků.

Celý index táhli nahoru velcí exportéři, společnosti jako je technologický gigant Sony. Akcie konglomerátu vyskočily o deset procent. Zčásti na to mělo vliv oznámení miliardáře Daniela Loeba, že jeho společnosti v Sony drží již 6,5procentní podíl. Loeb navrhl, že by Sony mohl upsat na burze až dvacet procent své zábavní divize.

Ačkoli americké akcie od začátku letošního roku posílily o 16 procent, růstu japonského protějšku nemohou konkurovat. Index Nikkei 225 od letošního ledna posílil o více než 45 procent a dostal se na více než pětiapůlletá maxima. Pro srovnání: index pražské burzy ve stejném období oslabil o šest procent.

Vývoj indexu NikkeiVývoj indexu Nikkei | E15

Někteří analytici tak již bijí na poplach. Z průzkumu, který mezi portfolio manažery fondů provedla největší americká banka Bank Of America Merrill Lynch, vyplývá, že japonské akcie poprvé za čtyři roky vnímají jako nadhodnocené.

Jen včera vůči americkému dolaru mírně oslabil na 102,5 jenu za dolar. Japonský jen i tak zůstává vůči americké měně nejslabší za poslední 4,5 roku. Podle analytiků může posilování americké ekonomiky stupňovat tlak na japonský jen.

Japonský samuraj Kuroda může rozpoutat měnovou válku

Pavel Kohout: Čína zpomaluje, hrozí jí osud Japonska