Japonsko hodlá hrát proti jenu i samo

Poradíme si sami. Vyostřená rétorika ministra financí
Juna Azumiho značí podle ekonomů přesun k přímější
a nesmlouvavé měnové politice Japonska

Poradíme si sami. Vyostřená rétorika ministra financí Juna Azumiho značí podle ekonomů přesun k přímější a nesmlouvavé měnové politice Japonska Zdroj: profimedia.cz

Třetí největší ekonomika světa je připravena činit jednostranné kroky pro oslabení jenu, pokud to bude nutné, prohlásil japonský ministr financí Jun Azumi. Nezvykle odvážný výrok z úst strážce státní pokladny povede podle expertů k eskalaci sporu se Spojenými státy, které jsou druhým největším obchodním partnerem Japonska.

Americké ministerstvo financí už v prosinci kritizovalo Japonsko za dvě nekonzultované intervence na měnovém trhu ze srpna a října, kdy tamní ministerstvo financí a centrální banka prodaly velké množství jenu při relativně nízkých výkyvech na trhu. Nyní zemi vycházejícího slunce reálně hrozí, že přijde o svého tradičního spojence na poli intervencí za oslabení jenu.

Azumi minulý týden také poskytl detaily poslední intervence z 31. října loňského roku. Vybočil tak opět z řady, když jako jeden z mála ministrů hovořil o detailech měnových operací prováděných jeho ministerstvem ve spolupráci s japonskou centrální bankou. Uvedl, že nařídil intervenovat, když jen posílil na 75,63 jenu za dolar. Po zásahu oslabil na úroveň 78,2 jenu za dolar. Azumi podotkl, že kurz poté zůstal v pásmu 77 až 78 jenů za dolar až do konce roku.

Analytici si však myslí, že hladina 75,63 není žádnou pevnou hranicí, kterou by chtěla japonská vláda bránit. „Hladina 75,63 by neměla být brána jako vytesaná do kamene,“ uvedl hlavní měnový stratég tokijské pobočky JP Morgan Junya Tanase. „Předchozí ministr financí Jošihito Sengoku hovořil o bránění úrovně 82 jenů za dolar, když prvně po šesti letech Japonsko intervenovalo na trzích v září 2010. Jen tuto hranici prolomil během jednoho měsíce,“ dodal Tanase.

Někteří analytici však poukazují na to, že vyostřená rétorika značí přesun k přímější a nesmlouvavé měnové politice Japonska, podobné té, kterou od loňského léta razí Švýcarská centrální banka.

Ekonomika brzdí

Výkon japonského hospodářství klesl za říjen až prosinec ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 0,6 procenta, což bylo více, než se čekalo. K horším výsledkům přispělo zpomalení globálního ekonomického růstu, povodně v Thajsku a silný jen. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila japonská vláda. Za celý rok 2011 ekonomika klesla o 0,9 procenta. Analytici očekávají, že letos Japonsko obnoví růst. „Tempo růstu se vrátí do pozitivního pásma a tam v letošním roce zůstane, protože poptávka spojená s rekonstrukcí bude táhnout HDP vzhůru,“ uvedl ekonom Bank of America Merrill Lynch Masajuki Kičikawa. „Tempo růstu však bude záviset na tom, zda se stabilizuje pokles vývozu,“ dodal.