Japonský výrobce roušek za deset dní zečtyřnásobil svou hodnotu. Lidé se děsí koronaviru

koronavirus (Ilustrační foto)

koronavirus (Ilustrační foto) Zdroj: Reuters

koronavirus (Ilustrační foto)
koronavirus (Ilustrační foto)
koronavirus (Ilustrační foto)
koronavirus (Ilustrační foto)
5
Fotogalerie

Akcie po celém světě už několikátý den po sobě oslabují, a to kvůli obavám, že rychle se šířící koronavirus negativně ovlivní globální ekonomický růst. Epidemie má každý den nové oběti a dostává se dál a dál ze svého původního epicentra. Existuje ale firma, která na vzniknuvší situaci netratí, naopak – její hodnota díky koronaviru dokonce raketově vyletěla vzhůru.

Jedná se o japonskou společnost Kawamoto, která vyrábí roušky, jež mají člověka od respiračního viru ochránit.

Zatímco na začátku minulého týdne její akcie stály kolem 700 japonských jenů, nyní se prodávají už za bezmála 2 600 jenů. Třeskutý vývoj akcií firmy tak názorně nejen ukazuje, jaký je zájem o roušky, ale i to, jak se mezi lidmi šíří strach.

Kvůli koranoviru, který má podle posledních údajů už 132 obětí, někteří letečtí dopravci zrušili lety do Číny. Naposled tak učinila německá Lufthansa. Už dříve někeré lety do pevninské Číny zrušily také letecké společnosti United Airlines, Air Canada či Cathay Pacific. Například United Airlines krok zdůvodnily poklesem zájmu o letenky. 

V Česku se zatím nákaza u žádného pacienta nepotvrdila. Nákazu novým koronavirem zatím hlásí kromě Číny a čínských zvláštních správních oblastí dalších 16 zemí. Z Evropy to jsou Francie a Německo. Oběti ale v jiných zemích než v Číně hlášeny nejsou.

Roušky v autě: Nesmysl, nebo nutnost? >>>