Ve Wu-chanu postavili první budovu obří nemocnice za čtyři dny

Ve Wu-chanu narychlo vzniká nová nemocnice s tisíci lůžky, kde se budou léčit lidé nakažení koronavirem.

Ve Wu-chanu narychlo vzniká nová nemocnice s tisíci lůžky, kde se budou léčit lidé nakažení koronavirem. Zdroj: Profimedia

Čína staví ve městě Wu-chan novou nemocnici pro 1000 pacientů
Ve Wu-chanu narychlo vzniká nová nemocnice s tisíci lůžky, kde se budou léčit lidé nakažení koronavirem.
Ve Wu-chanu narychlo vzniká nová nemocnice s tisíci lůžky, kde se budou léčit lidé nakažení koronavirem.
Čína staví kvůli koronaviru ve města Wu-Chan novou nemocnici.
Čína staví kvůli koronaviru ve města Wu-Chan novou nemocnici.
11
Fotogalerie

Dělníci v čínském městě Wu-chan, odkud se šíří nový druh koronaviru, dokončili po čtyřech dnech práce první z budov nově vznikající nemocnice. Kompletní zařízení má už za necelý týden začít sloužit pacientům nakaženým koronavirem, který si zatím v Číně vyžádal nejméně 82 obětí a nakazilo se jím téměř 3000 lidí. Na facebooku to uvedl čínský vládní Lidový deník, který zveřejnil i sestřih videa z pokračující stavby.

Výstavba nové nemocnice nazvané Chuo-šen-šan, která bude složena z předpřipravených stavebních buněk, začala minulý čtvrtek. Původně se hovořilo o tom, že úřady chtějí nemocnici s až 1000 lůžky postavit za šest dní. Nové zařízení totiž mělo překonat nemocnici z Pekingu, která byla v roce 2003 při epidemii SARS (akutní respirační syndrom) dokončena za týden.

Lidový deník však uvádí, že by hotovou nemocnici Chuo-šen-šan měla převzít armáda 2. února, tedy deset dní po zahájení prací. Ve Wu-chanu přitom od soboty souběžně vzniká další nemocnice pojmenovaná Lej-šen-šan, která by měla mít kapacitu 1300 až 1500 lůžek. Její dokončení je plánováno na 5. února.

Na obrázcích a videích ze stavby jsou vidět desítky bagrů a nákladních vozidel, mezi nimiž se pohybují stovky dělníků a inženýrů v reflexních vestách. Pracuje se nepřetržitě 24 hodin denně, na jedné směně se může podílet až 2000 lidí naráz.

„Čína už v minulosti zvládla dokončit monumentální projekty, jako je tento,“ řekl britskému zpravodajskému webu BBC Yanzhong Huang z americké neziskové organizace Rada pro mezinárodní vztahy (CFR). „Tato autoritářská země stojí na způsobu řízení shora dolů. Umí překonat byrokratické a finanční překážky a jsou schopni uvést do pohybu veškeré (potřebné) zdroje,“ dodal.

Nemocnice postavená v Pekingu v roce 2003 je stále považována za nejrychleji postavenou na světě. Po týdnu prací vyrostlo na dříve prázdné parcele zařízení se záchody na každém oddělení vybavené rentgenem či výpočetním tomografem (CT). V nemocnici byla také jednotka intenzivní péče a laboratoř. Lékaři v ní ošetřili sedminu všech nakažených virem SARS.