Jaroslav Krejčí: Americké banky ustály přísné testy. Akcionáři tak o dividendy nepřijdou

Bank of America je mezi finančními domy, které brzy oznámí, kolik letos rozdělí mezi akcionáře v podobě dividend a zpětných odkupů akcií.

Bank of America je mezi finančními domy, které brzy oznámí, kolik letos rozdělí mezi akcionáře v podobě dividend a zpětných odkupů akcií. Zdroj: profimedia.cz

Největší banky na Wall Street úspěšně prošly každoročními zátěžovými testy americké centrální banky. Z výsledků, které Fed zveřejnil ve čtvrtek, vyšlo, že finanční domy jsou dostatečně silné, aby ustály i velmi nepříznivý hospodářský vývoj. To je dobrá zpráva pro akcionáře, kteří se mohou těšit na distribuci přebytečného kapitálu. Silný impuls to navíc může být pro akcie bank, které letos zaostávají za hlavními indexy.

V hypotetickém scénáři významného propadu ekonomické aktivity americké ekonomiky by podle testů Fedu utrpělo více než třicet velkých finančních domů celkové ztráty v řádu stovek miliard dolarů. I tak by ale podle propočtů Fedu bankám stále zůstal dostatek kapitálu.

„Banky mají vysoké úrovně kapitálu, což jim umožní poskytovat úvěry domácnostem a firmám i v případě těžké recese. Všechny banky by splnily kapitálové požadavky, a to i přes odhadované ztráty ve výši 612 miliard dolarů,“ uvedl Fed v tiskové zprávě.

Zátěžové testy, které Fed začal provádět po finanční krizi v letech 2008 a 2009, se týkaly i těch vůbec největších bank v USA, včetně JPMorgan Chase, Bank of America, Wells Fargo, Citigroup, Morgan Stanley a Goldman Sachs. Podle Fedu byla letošní kritéria testů přísnější než loni.

Akcionáři bank každopádně nyní mohou vyhlížet závěr pondělního obchodování na newyorské burze. Po něm mohou banky začít zveřejňovat plány ohledně toho, jak s přebytečným kapitálem naloží. Očekávat se dají štědré dividendy a také zpětné odkupy akcií. Podle odhadů agentury Bloomberg půjde letos v případě zmíněné šestice o celkovou částku okolo 80 miliard dolarů.

Plány by mohly mít pozitivní dopad na cenu akcií bank. Jejich kurz se letos v řadě případů propadl více než hlavní akciové indexy, jako je S&P 500. Důvodem jsou hlavně obavy z recese, kterou by mohlo spustit razantní zpřísňování měnové politiky Fedu.

Například cena akcií Citi letos spadla o čtvrtinu, JPMorgan Chase o 27 procent a Bank of America dokonce o 30 procent. Pro srovnání, S&P 500 odepsal „jen“ necelých 20 procent. Hodně špatných zpráv, zejména obavy z recese, už je v kurzech akcií nejspíš zohledněno, hlavně dlouhodobějším investorům se tak možná naskýtá zajímavá investiční příležitost za výprodejové ceny.