JPMorgan: Devizové trhy fungují po brexitu dobře

Libra

Libra Zdroj: Pixabay.com

Devizové trhy fungují po čtvrtečním rozhodnutí Britů o odchodu z Evropské unie přes počáteční šok vcelku dobře. Tvrdí to Daniel Pinto z banky JPMorgan Chase, která je největším světovým obchodníkem s měnami, dluhopisy a komoditami.

„Vzhledem k okolnostem to jde relativně hladce,“ řekl Pinto, který šéfuje divizi pro firemní a investiční bankovnictví. Banka podle něj dnes uskutečnila jen v Asii devizové obchody v hodnotě asi 60 miliard dolarů (1,5 bilionu korun), což je čtyřnásobek obvyklého objemu, a přitom nemusela ani jednou obchodování přerušit.

Noční obchodování na asijských trzích bylo velmi bouřlivé a britská libra se propadla až o deset procent na minimum za 31 let. Peněžní likvidita v Asii byla proti obvyklému objemu poloviční, v Londýně a New Yorku už ale bylo všechno normální, řekl Pinto.

Pinto poukázal na to, že kvůli zpřísnění bankovní regulace po finanční krizi je nyní na finančních trzích obecně likvidity méně. „Jakmile dojde k takovýmto událostem, vede to k výraznému rozkolísání a výpadkům v obchodování,“ řekl.

Centrální banky skupiny největších světových ekonomik G7 uvedly, že po britském rozhodnutí odejít z EU hodlají zajišťovat dostatečné množství peněz ke správnému fungování finančních trhů. Ministři financí G7 uvedli, že monitorují vývoj na trzích a uvědomují si, že příliš prudké kolísání směnných kurzů může poškodit hospodářskou a finanční stabilitu.

Arsen Lazarevič: Britové dali šanci budoucnosti před přítomností