Jüan neberme jako hrozbu, ale jako stabilizační prvek, říká Thomas Poon

Thomas Poon

Thomas Poon Zdroj: Roman Chlupaty

Čínská měna jüan bude už zanedlouho plně směnitelná. V rozhovoru pro magazín Caixin to prohlásil odcházející guvernér čínské centrální banky Čou Sia-čchuan. Pokud se jeho slova naplní, zažije čínská i světová ekonomika revoluční otřes. Jak svět nástup jüanu změní, na to se deník E15 zeptal šéfa divize obchodní strategie a plánování banky HSBC Thomase Poona.

* E15: Možnosti použití jüanu na mezinárodní scéně jsou omezené. Peking to ale chce změnit. Jak dlouho potrvá, než se jüan skutečně stane mezinárodním platidlem?

Podle mě to bude trvat déle než pět let. Většina přeshraničních transakcí v jüanu dosud probíhá mezi Čínou a Hongkongem. Čínská vláda teď chce jít za hranice Hongkongu. Pravděpodobnou první zastávkou na této cestě budou asijské ekonomiky, se kterými Čína hodně obchoduje. Například Thajsko, Malajsie a nebo Indonésie. Pak přijdou na řadu další země a regiony jako Evropa, kde už Londýn avizuje zájem stát se offshore centrem pro celoevropský obchod v jüanech.

* E15: Co bude postupný nástup jüanu znamenat pro dolar a euro, respektive co bude znamenat pro americkou a evropskou ekonomiku? Půjde z tohoto pohledu o hrozbu?

Nejsem politik a jako politik znít nechci. Myslím ale, že by Američané a Evropané neměli brát růst významu jüanu jako hrozbu. Berte to tak, že jsme během posledních několika měsíců byli svědky vysoké volatility. Patrně není příliš zdravé mít jednu měnu, která vládne celému světu. Postupně se tak asi bude otevírat prostor pro režim postavený na několika měnách. Proto si myslím, že bychom růst jüanu neměli brát jako hrozbu, ale tak, že globálnímu monetárnímu systému nabídne dodatečnou stabilitu.

* E15: Rozhodne o tom, jak rychle a jak razantně na globální scénu jüan vykročí, jen a pouze politika, anebo v tom jistou roli sehraje i současná situace na trhu?

Myslím, že tyto dvě síly postupují společně. Jüan nemůže být rezervní měnou, dokud nesplní několik podmínek. Zejména v něm musí být možné hradit obchody. A stejně tak v něm bude muset být možné investovat. Až pak se může stát rezervní měnou. Navíc pokud se offshore a onshore trhy v jüanech propojí, čínská vláda bude muset onshore trh reformovat. To všechno si vyžádá nějaký čas.

* E15: Někdy se může zdát, že čínská vláda s potřebnými změnami právě nespěchá…

Řekl bych, že čínská vláda stojí o to, aby se jüan stal mezinárodní měnou. Plynou z toho totiž nesporné výhody. Vezměte si, kolik toho Čína se světem zobchoduje. A vše probíhá v dolarech. To z dlouhodobějšího pohledu pochopitelně není udržitelné. Na druhé straně platí, že o tom, zda jüan bude, či nebude mezinárodní měnou, nerozhodne čínská vláda. Půjde o to, zda trh, respektive zbytek světa, přijme jüan jako rezervní měnu.

ilustrační fotoilustrační foto | kolaz E15

* E15: Svou roli v tom nesporně sehraje kurz jüanu. Čekáte v dohledné době změny?

V Americe začíná volební rok. Výkřiků o tom, jaký je férový kurz jüanu, tak asi bude přibývat. Pochopitelně, Američané si mohou říkat, cokoli se jim zachce. Ale pokud vycházím ze své patnáctileté zkušenosti z práce v Číně, vychází mi, že tamní vláda neudělá to, co ostatní říkají, že by udělat měla. Už jen proto, že i Čína letos zažije změnu vedení. Jinými slovy, bude to vláda, kdo rozhodne, kdy a jak moc se rozšíří interval, ve kterém se kurz jüanu pohybuje. A čím více bude v zahraničí zaznívat, že by jüan měl posílit, tím menší je šance, že se to stane. Vláda totiž nechce vypadat, že podléhá vnějšímu tlaku.

* E15: Vycházejme tedy z toho, že pozice jüanu poroste. Co to bude znamenat pro svět?

Za prvé objeví se alternativa k tradičním měnám, jako je americký dolar, euro nebo australský dolar. Za druhé globální finanční systém díky tomu asi bude stabilnější. Teď se totiž v podstatě spoléháme na jednu nebo dvě měny. A navíc nevíme, jestli euro ve své současné podobě přežije. Za třetí je bezprecedentní, že Čína se svým HDP a podílem na obchodu má měnu, která na mezinárodní scéně nehraje žádnou roli. Proto si myslím, že je zcela přirozené, když jüan bude v globání ekonomice postupně sehrávat stále významnější úlohu.

* E15: Jak významná ona úloha bude? A je možné, že by americký dolar byl nakonec nahrazen jüanem?

Jak jsem už řekl v úvodu, jüanu to bude zřejmě trvat více než pět let, možná deset let, než se stane rezervní měnou. Proto je obtížné odhadovat, jak velkou roli bude v globálním finančním systému sehrávat. Avšak vzhledem k tomu, co se právě děje, je pravděpodobné, že v budoucnu nebude žádná měna dominantní.

Hongkong
Od našeho zpravodaje