Káva zdražuje. Ceny ženou nahoru sucha v Brazílii, ale i vysoká spotřeba

plody kávovníku zrají postupně, potěší vás tedy mnoha barevnými variacemi.

plody kávovníku zrají postupně, potěší vás tedy mnoha barevnými variacemi. Zdroj: Archiv

Zrnka kávy
To se pije, nebo se tím mám jen kochat?
Káva
Káva
Coffee Art
26
Fotogalerie

Spotřeba kávy stále roste, produkce ale tomu neodpovídá. Organizace i analytici upozorňují, že může dojít k dalšímu zvyšování cen.

Ceny oblíbeného kofeinového moku v posledních šesti měsících prudce vyskočily. Zatímco počátkem roku vyšla jedna libra (0,454 kilogramu) kávy podle dat Bloombergu na 120 amerických centů, nyní už přesahuje 160 centů.

„Jak už to u podobných komodit bývá, hlavním důvodem je počasí. Konkrétně u kávy se jedná o důsledky sucha v Brazílii, které bylo nejhorší za posledních 80 let,“ uvádí analytik X-Trade Brokers Jaroslav Brychta.

Velký podíl na tom má letos mimořádně silný klimatický jev El Niño. „Převážně suché počasí ovlivnilo negativně sklizeň nejen v Brazílii, ale i v Kolumbii nebo ve Vietnamu,“ dodal Marek Janečka z J&T Investiční společnosti.

Anketa
Pijete kávu?
Ano, pravidelně
Ano, ale jen občas
Ne

Sucha se odrazila především v růstu cen odrůdy Robusta, která je hlavním zdrojem pro výrobu většinou instantních káv.

„Kvalitnější Arabica, kterou mimochodem prodává například Starbucks, je proti Robustě nejlevnější za poslední tři roky. Brazilské sucho se této odrůdy dotklo více, takže se ceny téměř vyrovnaly,“ dodal Brychta, podle kterého můžeme očekávat růst cen méně kvalitní instantní kávy.

Z dat International Coffe Organization (ICO), která se zabývá statistikou o produkci kávy, vyplývá, že zatímco spotřeba kávy v posledních letech výrazně roste, tak tento růst není následován obdobně vyšší produkcí.

Zatímco v roce 2012 se spotřebovalo 145,4 milionu 60kilogramových pytlů kávy a produkce činila 150,9 milionu pytlů, tak v roce 2015 se už spotřebovalo 151,3 milionu pytlů, ale produkce činila „pouhých“ 148 milionů.

Podívejte se na zajímavé "kávové umění" v následující fotogalerii: 

Vyšší spotřeba tak byla uspokojena přebytky vytvořenými v minulých letech. Ceny tak mohou v dalších letech růst: „ICO počítá s přibližně dvacetiprocentním růstem poptávky do roku 2020 a tento efekt by se na ceně projevit měl. Krátkodobé výkyvy ceny budou i nadále záviset na počasí a velikosti sklizně,“ podotýká Brychta.

Další spotřebu potáhne především Asie: „Trendy posledních let naznačují zvýšenou oblibu a spotřebu kávy v rozvojových zemích zejména jihovýchodní Asie,“ uvádí Janečka.

 

Kdo pije nejvíce kávy

Největší světovými konzumenty kávy jsou Finové, kteří ročně zpracují téměř 10 až 12 kilo kávy na osobu, v průměru pak vypijí 2,6 šálku denně. V Česku spotřebujeme „jen“ 2,3 kila kávy na osobu, zatímco v sousedním Německu to je 5,6 kila. Jednotlivé statistiky se ale můžou mírně různit. 

Globální růst spotřeby kávy podle analytiků pohánějí nejen rozvojové země, ale také země rozvinuté. Káva a její „kultura“ začínají být díky rozšíření řetězců stále populárnější obzvláště mezi mladými lidmi.

Svoji roli ale mohou hrát také vědecké výzkumy. Americká kardiologická společnost zjistila, že káva může chránit před mrtvicí. Delší dobu je také potvrzeno, že kofein působí ochranným způsobem proti nádorovým onemocněním trávicího systému.