Klid zbraní. Bitcoin se těsně vyhnul rozštěpení na dvě různé kryptoměny

Těžba bitcoinu

Těžba bitcoinu Zdroj: profimedia

USB zařízení na těžbu bitcoinu
Litecoin a Bitcoin jsou v současnosti nejúspěšnější kryptoměny
Těžební farma. To bude bitcoinů! Anebo ne?
Bitcoin do ruky nevezmete, je pouze digitální
Tak takhle se těží ve velkém.
6
Fotogalerie

Nejrozšířenější kryptoměně hrozilo rozdělení na dva řetězce, sporný návrh na úpravu technických parametrů ale nezískal dostatečnou podporu komunity.

Mělo to být vylepšení, které zrychlí a zlevní transakce, nakonec ale zadělalo na rozpory uvnitř provozovatelů a programátorů bitcoinové sítě. Ty měly příští týden vyústit v rozdělení kryptoměny na dva „bitcoiny“ s různými technologickými vlastnostmi. „Nakonec zvítězil zdravý rozum,“ uvedl na Twitteru Charlie Lee, tvůrce kryptoměny litecoin a současně jeden z kritiků zmiňovaného řešení s názvem Segwit2X.

To vzbuzovalo značné kontroverze jak z technologického, tak politického hlediska. Podporu napříč komunitou, jež hladký chod a rozvoj bitcoinu zajišťuje, nakonec nezískal.

Smyslem vylepšení bylo zvýšit datovou propustnost sítě a zvětšit bloky, tedy datové balíčky s údaji o transakcích, z jednoho na dva megabajty. Takové řešení prosazovali zejména velcí těžaři, majitelé výpočetního výkonu nutného pro provoz bitcoinové sítě. Proti ale byli programátoři.

Ti varovali, že takové řešení vede k upevnění moci těžařů, Segwit2X navíc obsahoval zásadní bezpečnostní riziko.

Nezahrnoval „pojistku“, která by důsledně oddělovala transakce na rozštěpených bitcoinových řetězcích. Uživatelé by tak snadno mohli kvůli této chybě de facto utratit jedny digitální mince dvakrát, jak upozornili provozovatelé bitcoinových peněžek Trezor.

Neznamená to však, že by bitcoinová komunita na další zlepšování fungování kryptoměny pod tíhou dosavadních sporů zanevřela.

Chcete se lépe vyznat v turbulentním světě bitcoinu? Plánujete investice? Zeptejte se v investiční poradně E15 Premium evangelisty kryptoměn Karla Fillnera na vše, co vás zajímá >>>

„Jsem nadšený z toho, co vzniká. Segwit2x vnímám jako smutné intermezzo, přes které se musíme přehoupnout,“ uvedl v debatě v Paralelní Polis Pavel Moravec, technický ředitel společnosti Slush Pool, jež ovládá sedm procent výpočetní kapacity bitcoinové sítě.

Připomněl, že na bitcoinu by mohly fungovat takzvané chytré kontrakty či „sekundární blockchain“. Ten by měl řešit problém mikrotransakcí. Nyní se totiž mediánová výše transakčních poplatků pohybuje v rozmezí dvou až čtyř dolarů, v období „mimo špičku“ ale může klesnout i na desetiny dolaru.