Komentář Pavla Ryby: Přijde nová krize? Politici ani bankéři se z historie nepoučili

Dolar

Dolar Zdroj: profimedia.cz

Euro
Pavel Ryba, obchodní ředitel Golden Gate.cz
Výroba zlatých cihel v ruském Krasnojarsku
Výroba zlatých cihel v ruském Krasnojarsku
Svatováclavský desetidukát ze sbírky numismatika Jaroslava Kokoluse. Jeho hodnota se odhaduje na 12,5 milionu korun.
9
Fotogalerie

Letos v létě to bylo deset let od doby, kdy svět postihla ekonomické recese, která ho poznamenala na řadu dalších let. Mnoho lidí přišlo o práci, úspory, domovy a sny. Světová ekonomika se s krizí celkem rychle vyrovnala, ovšem za cenu obrovského zadlužení.

Podle celé řady ukazatelů to bohužel vypadá tak, že opakujeme staré chyby a nová recese je reálná. Finanční krize, která vypukla v letech 2007 až 2008, byla tou největší hospodářskou katastrofou od roku 1929. Jejím hlavním spouštěčem byly, jak známo, problematické hypotéky na americkém trhu. Banky za podpory státu štědře rozdávaly vysoké půjčky na bydlení, dokonce i lidem se špatnou úvěrovou minulostí.

Jenže po zvýšení úrokových sazeb ze strany amerického FEDu v roce 2006 se splátky pro mnoho rodin staly finančně neudržitelné a obrovské množství z nich už nebylo schopno své závazky plnit. Nesplácené a předčasně ukončené hypotéky zapříčinily krach desítek amerických poskytovatelů úvěrů a bank. Netrvalo dlouho a problémy se rozšířily dále do Evropy a zbytku světa

Bankovnímu systému najednou chyběly reálné peníze a nebyl schopen dostát svým splatným závazkům. Ekonomika prošla při prudkých propadech kapitálových trhů silnou deflací. Banky kolabovaly, nezaměstnanost prudce vystřelila, bankrotovaly dokonce celé vlády. Na situaci okamžitě reagovaly centrální banky: snížily sazby na nulu a spustily kvantitativní uvolňování, tedy tištění peněz napříč všemi kontinenty.

Tato odpověď politiků a centrálních bankéřů však léčila jen symptomy krize, a ne její původní příčiny. Na krizi způsobenou dluhy odpověděli pouze dalším navyšováním dluhu. Podstatu krize neřešili a skutečné problémy zamaskovali mohutným tištěním peněz.

Dnes se ekonomice opět zdánlivě daří. Centrálním bankám se konečně povedlo nastartovat růst i inflaci. Jenže současně se objevují stejné příznaky, které před deseti lety krizi odstartovaly: prudce roste zadlužení, cena nemovitostí dosahuje maxim, bubliny na finančních trzích se nafukují, ekonomika se začíná přehřívat.

Obrovské množství nových peněz v ekonomice pomohlo nafouknout hned několik bublin na trzích. Příkladem může být Česká republika, ceny bydlení tu meziročně stouply o jedenáct procent, nejrychleji z celé EU.

V Torontu, rychle se rozvíjejícím nejlidnatějším a ekonomicky nejsilnějším městě Kanady, už začala současná realitní bublina praskat. Před časem museli investoři zachraňovat významného kanadského poskytovatele hypoték Home Capital před krachem, v červenci už klesly prodeje bytových jednotek v regionu v meziročním srovnání o 40 procent a jedná se o jeden z nejvýraznějších poklesů v historii.

Velké problémy hrozí i v Číně. Touha po nemovitostech žene objemy a ceny úvěrů v Číně nezadržitelně vzhůru. Stejně jako tomu bylo v USA předtím, než se celý finanční systém zhroutil.

Ke krizi v USA přispěli investoři s byty a hypotékami

Ceny nemovitostí značně zvedají také lidé, kteří je nakupují jako investici. Nejnovější výzkum opírající se o data newyorského FEDu a inovovanou metodologii nyní přišel se zajímavým zjištěním. Americkou hypoteční krizi v roce 2007 prý rozpoutali především investoři se dvěma a více hypotékami. Tedy nikoliv ti nejchudší, ale střední třída, která si pořizovala druhou a třetí nemovitost jako investici do budoucna.

Finanční krize zanechala hluboké nezhojené šrámy také v evropském bankovnictví. Evropský bankovní systém tíží nesplácené půjčky v hodnotě zhruba 990 miliard eur. Tato suma odpovídá 6,7 procenta unijního HDP.

Dluh je problém celého světa. Tím, že poslaly sazby na nulu, daly centrální banky lidem signál, že se mají zadlužit. Celkový dluh obyvatel České republiky činil na konci letošního prvního pololetí 2,06 bilionu korun a meziročně vzrostl o devět procent. Lidé se přitom zadlužují kvůli věcem, které ztrácejí hodnotu, například úvěry na auta překonávají v USA všechny rekordy. Rozumnější by přitom bylo uvědomit si narůstající rizika a připravit se na horší časy rozložením investic do různých druhů aktiv.

Autor je obchodním ředitelem Golden Gate CZ