Komodity jsou nejlevnější za pět let. Kvůli slabé Číně a posilujícímu dolaru

Ceny komodit se dostaly nejníže od vrcholu finanční krize před pěti lety. Komoditní index společnosti Bloomberg, který sleduje cenu dvaceti komodit, oslabil za poslední čtvrtrok o více než dvanáct procent. Na počátku týdne spadl na 118 bodů, což je nejnižší úroveň za posledních pět let. To platí i po včerejším půlprocentním růstu.

Výkupní ceny komodit srážejí posilující americký dolar, rostoucí produkce komodit na klíčových trzích a v neposlední řadě klesající poptávka ze strany Číny, která v uplynulých letech táhla ceny komodit vzhůru.

Celý index srážejí především klesající ceny ropy, sóji, kukuřice, niklu a zlata. Za jejich propadem stojí slabá ekonomická data z Číny a pravděpodobně rekordní úroda v americkém zemědělství. „Síla čínské poptávky vyprchává,“ řekl deníku Financial Times Tom Kendall, hlavní komoditní analytik Credit Suisse. „Poslední údaje z Číny dávají investorům čas na zamyšlení.“ Dopad na ceny má také posilující dolar, protože v dolarech obchodované komodity se při jeho posilování stávají dražšími pro nedolarové investory.

Klesající ceny komodit letos pravděpodobně nepovedou k obratu postoje investorů, kteří již loni z komoditních fondů stáhli rekordní objem kapitálu. Ještě v první polovině letošního roku to vypadalo, že se komodity vracejí do přízně investorů, ale nynější klesající ceny a stav globální ekonomiky je podle analytiků znejistěly. „Bez zvýšení poptávky a udržitelného růstu cen komodit je další příliv investic na komoditní trhy nereálný,“ napsala nedávno banka Barclays.

Během léta se investoři zbavovali především zemědělských komodit. Očekávání velmi dobré sklizně ve Spojených státech stlačilo za právě končící kvartál ceny sóji o 30 procent, kukuřice o 22 procent a pšenice o 16 procent níže.

Rostoucí produkce ropy v Severní Americe a zpomalující spotřeba v Evropě a Asii poslala ceny ropy Brent hluboko pod hranici sto dolarů za barel. Silný dolar zase jen ve třetím čtvrtletí zlevnil zlato o 8,5 a stříbro dokonce o 15,7 procenta.