Konec intervencí? Ne, ČNB dál drží kurz 27 korun za euro

ilustrační fotokoláž

ilustrační fotokoláž Zdroj: Tomas Novak, Euro E15

Bankovní rada České národní banky oznámila, že bude pokračovat v režimu devizových intervencí minimálně do druhého pololetí příštího roku. Dosud pouze deklarovala, že neukončí intervenční režim dříve než v roce 2016. Intervence spustila v listopadu 2013 kvůli obavám z deflace.

Bankovní rada také zopakovala, že je připravena přistoupit k dalšímu oslabení koruny, což by znamenalo posunutí závazku udržovat korunu poblíž hranice 27 Kč/EUR na slabší hodnoty. K oslabování dojde, pokud dlouhodobě posílí tlaky směrem k poklesu cen a obnoví se rizika deflačního vývoje české ekonomiky.

„Data z reálné ekonomiky naznačují, že tohoto scénáře se zatím není nutno obávat - a jak jsme uvedli již dříve, spekulace o navyšování intervenční hladiny jsou tak dle našeho názoru zatím předčasné,“ uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

Vývoj kurzu CZK/EUR za poslední 2 roky:Graf 5. 2. 2015.Graf 5. 2. 2015.|vagaday@mf.cz

Pro případné další oslabení koruny centrální bankou bude podle Singera klíčová zejména účinnost opatření Evropské centrální banky v boji s deflací, tržní vývoj kurzu koruny a vývoj mezd v domácí ekonomice.

„I pokud by se však evropské kvantitativní uvolňování neprojevilo kýženým způsobem, tedy nezvýšilo uspokojivě tempo růstu cenové hladiny v eurozóně, ještě to samo o sobě nemusí značit, že ČNB bude intervenovat za oslabení koruny,“ uvedl hlavní ekonom společnosti Roklen Lukáš Kovanda. Důležité bude podle něj totiž také to, do jaké míry se současné silné deflační tlaky v podobě poklesu cen ropy a energií promítnou v širší ekonomice.

Bankovní rada se dnes podle guvernéra také shodla, že trhem stanovené slabší úrovně kurzu snižují riziko, že by musela centrální banka zasáhnout, tedy oslabit korunu. Koruna v lednu oslabila na několikaletá minima po zveřejnění údajů o velmi nízké prosincové inflaci.

„Ani finanční trh se nezdá být překvapen novými informacemi a kurz koruny se významně v reakci na zprávu nemění. Hlavní roli v otázce budoucího vývoje kurzu koruny stále sehrává inflace,“ uvedl analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. Koruna se během dne podle něj obchoduje bez větších změn poblíž 27,75 Kč/EUR.

Vývoj inflace za poslední 3 roky:

Centrální banka rovněž nebude podle guvernéra reagovat na primární dopady poklesu cen ropy. „To znamená, že je připravena v letošním roce tolerovat dočasný pohyb inflace blízko nuly, nebo i lehce pod ní. V příštím roce však prvotní dopady tohoto šoku odezní a záměrem České národní banky zůstává zajistit návrat inflace k dvouprocentnímu cíli,“ uvedl.

Singer dnes zopakoval, že následný návrat do standardního režimu měnové politiky nebude znamenat posílení kurzu na úroveň před zahájením intervencí počátkem listopadu 2013. Tehdy se koruna pohybovala na hladině kolem 25,80 Kč/EUR.

Samotná dnes nově zveřejněná prognóza počítá se stabilitou tržních úrokových sazeb na stávajících velmi nízkých úrovních a používáním kurzu jako nástroje měnové politiky do konce roku 2016.