Konec nekritického růstu akcií. Burziáni dávají vale špatným adresám

Akciové Evropě se zejména v posledním týdnu nedaří.

Akciové Evropě se zejména v posledním týdnu nedaří. Zdroj: profimedia.cz

Neprůstřelná důvěra investorů v akcie během posledních týdnů opadává. Rostoucí nervozita vyvolávaná možnou další vlnou pandemie stejně jako kritičtější postoj burziánů k byznysovým vyhlídkám světových firem jen v posledním měsíci srazily některé z významných akciových indexů až bezmála o deset procent. Investorské dilema o dalším směru burz prozatím vyvrcholilo zkraje týdne, kdy se evropské trhy sborově propadaly i o více než tři procenta a burzovní index strachu VIX vystoupal na dvouměsíční maxima.

„Růst ekonomik se dostal na vrchol a bude zpomalovat. Zpomalování hrozí podpořit nové problémy s pandemií a měnová politika už kvůli inflaci výhledově nebude moci být tak podpůrná,“ shrnuje tržní deziluzi analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Investoři se tak podle něho stali citlivější na relativně vysoké ceny akcií.

„Ačkoli žádný z problémů není fatální, investory hlodá otázka, zda při rizicích na obzoru nejsou akcie příliš vysoko,“ dodává Vlk s tím, že o rostoucích pochybnostech svědčí vytrvalý zájem o bezpečnější investice do dluhopisů.

 

Ruce pryč dali v uplynulých týdnech investoři zejména od jihoevropských trhů, které vzhledem k větší zranitelnosti svých ekonomik vzbuzují pro příští měsíce nejvíce pochybností. Španělské akcie tak například od poloviny června zlevnily o 10,5 procenta. Obdobný obrázek nabízí Řecko, jehož burza propadla o více než devět procent. Více než sedm procent ztratila za stejnou dobu burza v Itálii.

Panevropský akciový index Euro Stoxx 600 za stejné období přišel zhruba o 3,5 procenta. Ztrátové příběhy ale nepíše jen Evropa. Sedm procent za poslední měsíc ztrácí i japonský trh, takřka o osm procent přišla jihokorejská burza.

„To nejlepší z pandemického zotavení máme za sebou, alespoň z hlediska vpřed hledících trhů. Ty snižují svá inflační očekávání a trhy v pomalejší inflaci vidí především signál dalšího zpomalení ekonomické rekonvalescence,“ připomíná ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Růst naopak střídá vzestup napětí, ještě rychleji než index VIX orientovaný primárně na americký trh vzrostl jeho evropský protějšek vStoxx, který  signalizuje největší napětí na trzích od konce února. 

Analytici nicméně zdůrazňují, že pro další růst akcií je na trzích dostatek paliva, a to především díky centrálním bankám. „Volatilita se na trzích může objevovat například s případnými dalšími vlnami pandemie. Na druhé straně je ale pravděpodobnější, že přetrvávající množství peněz v ekonomice bude dál stimulovat vyšší objemy obchodů i hodnoty titulů,“ soudí ekonom poradenské společnosti PwC Jan Hadrava. 

Světové akcie jsou letos nicméně stále ve zhruba jedenáctiprocentním plusu, akciová Evropa letos hlásí obdobný zisk, Wall Street je pak zhruba o třináct procent výše oproti začátku roku.