Koruna prohloubila šestileté minimum k euru, oslabila i k dolaru

ilustrační fotokoláž

ilustrační fotokoláž Zdroj: Tomas Novak, Euro E15

Česká měna dnes prohloubila šestileté minimum k euru až na 28,50 Kč/EUR, odpoledne ale část ztrát smazala a kolem 17:00 končila na 28,35 Kč/EUR. Vůči dolaru koruna oslabila stejně jako k evropské měně o zhruba 15 haléřů do blízkosti 24,00 Kč/USD, na nejslabší úroveň za posledních zhruba devět let. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

„Vstup do nového týdne byl pro korunu drtivý. Proti euru oslabila až nad 28,50, vůči dolaru nad 24,10. Po tomto úvodu se ale pohyb zastavil a česká měna ve zbytku dne své ztráty lehce koriguje,“ uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Slabší kurz než dnes zaznamenala česká měna vůči euru naposledy v únoru roku 2009 a k dolaru v březnu 2006.

Výrazný pokles začal již v pátek po zveřejnění údajů o prosincové inflaci, která byla výrazně pod prognózou České národní banky. Podle analytiků se objevily obavy, že by centrální banka mohla chtít posunout cílovou úroveň pro kurz koruny ke slabším úrovním. Dosud ČNB udržovala kurz k euru nad 27 korunami.

Dnes odpoledne se trh uklidnil díky slovům člena bankovní rady ČNB Jiřího Rusnoka, který prohlásil, že centrální banka nemá momentálně důvod upravit strop pro kurz koruny na slabší hladinu než 27 Kč/EUR. I tak ale koruna proti pátku oslabila, připomněl hlavní ekonom Next Finance Vladimír Pikora. „Celkem tomu rozumím. Ve slovech Rusnoka totiž chyběl argument,“ dodal.

Navíc jiný představitel centrální banky další zásahy do kurzu koruny nevyloučil. Ředitel měnové a statistické sekce ČNB Tomáš Holub v neděli v České televizi řekl, že ekonomika sice zatím není v situaci, aby bylo nutné posouvat intervenční pásmo, ale připustil, že k tomu v budoucnu může dojít. „Bankovní rada by začala uvažovat o případném posunu kurzové hranice ve chvíli, kdy by se tento šok začal měnit v hrozbu deflace, začal by se promítat do inflačních očekávání, promítl by se zpomalováním mzdového růstu, což by vedlo k útlumu spotřebitelské poptávky a podobně,“ uvedl.

Podle Pikory v pozadí dnešního oslabení koruny stála také statistika z maloobchodu. „Trh vystrašila zpráva, že z říjnových 7,5 procenta zpomalily maloobchodní tržby svůj růst na pouhých 0,8 procenta. Mnozí to chápali tak, že po nízké inflaci zveřejněné v pátek teď přicházejí zprávy i o slabé domácí poptávce,“ uvedl Pikora. Poukázal ale na to, že po očištění o počet pracovních dní byly listopadové tržby meziročně vyšší o 4,1 procenta.

Česká měna podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka neklesne do jednání ČNB na začátku února pod 28 korun k euru. „Vzhledem k aktuálnímu vývoji na devizovém trhu nelze vyloučit ani oslabení koruny až k úrovni 29 korun k euru a výše. Vzhledem ke skutečnosti, že českým centrálním bankéřům oslabení koruny vyhovuje, tak od nich komentáře na podporu české měny neočekávám,“ uvedl.

„Spekulace na další intervence ČNB sílí,“ tvrdí Vlk. „Ačkoli si stále nemyslíme, že by ČNB na nejbližším únorovém jednání sáhla rovnou k posunutí cílového kurzu, riziko nepochybně roste. Návrat do normálního režimu se odsouvá výrazně dál,“ míní.