Kreml drží trumf proti sankcím: nepostradatelné palladium

Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: CTK

Rusko má ve studené sankční válce se Západem v záloze tajnou zbraň. Vedle ropy a plynu může Moskva přitlačit globální hráče ke zdi i omezením vývozu palladia. Rusům nyní patří polovina světového trhu s tímto drahým kovem.

Ceny palladia, nepostradatelného pro automobilový průmysl, už na dominantní pozici Kremlu zareagovaly. Palladium je nejdražší za poslední tři roky. Jen od letošního ledna se jeho cena zvýšila o 14 procent k 800 dolarů za troyskou unci a analytici sázejí na další růst.

Trh s palladiem kontroluje dlouhodobě Rusko spolu s Jihoafrickou republikou. Jenže v dolech v Africe se od konce ledna stávkuje. Podle odhadu Standard Bank může letos produkce na jihu Afriky spadnout o 40 procent. Možnosti Ruska určovat světové ceny palladia by se tak ještě zvýšily.

Poptávka má navíc letos silně růst, a to především díky zvyšujícím se prodejům aut v Americe a Číně. Zájem o cenný kov převýšil už loni technické možnosti těžařů, ekonomicky vytěžitelné zásoby jsou do značné míry vyčerpané.

ceny palladiaceny palladia | E15/Investing.com

Hlouběji do kapes musejí sáhnout především výrobci aut, palladium je totiž důležitou součástí katalyzátorů výfukových plynů. Jedinou možnou náhradou je platina. „Ta je však o 80 procent dražší, takže navzdory zdražování k jeho nahrazování platinou nedochází,“ říká Boris Tomčiak z firmy Colosseum. Šedý kov se v současné době hojně využívá i ve šperkařství nebo ve zdravotnictví, zejména na zubní korunky.

Dodávky paladia na světový trh dosáhly loni 6,4 milionu troyských uncí. Z toho připadlo na Rusko podle společnosti Johnson Matthey přibližně 2,7 milionu a na Jihoafrickou republiku 2,4 milionu troyských uncí.

Průmysl je na tomto drahém kovu stále více závislý. Poptávka po něm letos převýší nabídku již třetím rokem po sobě, odhaduje Morgan Stanley. Experti švýcarské Credit Suisse předpokládají, že kovu bude na trhu nedostatek nejméně do roku 2016. Odhad konzultantské firmy CPM Group počítá s tím, že převis poptávky nad nabídkou potrvá až do roku 2023. Cena prý může růst i přes hranici 850 dolarů za troyskou unci.

Miroslav Frayer: Proč palladium?

Miroslav Frayer: Palladium v čele komodit